Az eheti szám főszerkesztője: Mohamed próféta

Bombatámadás érte a Charlie Hebdo párizsi irodáját, miután a szatirikus modoráról ismert francia hetilap magát Mohamed prófétát nevezte meg eheti száma főszerkesztőjeként.

Az októberi tunéziai választásokon az iszlamista Ennahda párt szerezte a legtöbb mandátumot és ezáltal a kormányalakítás jogát. Hatalomra kerülésekor az Ennahda ígéretet tett a többi, tunéziai liberális párttal való együttműködésre, valamint kiállt a nemek közti egyenlőség – általa progresszívnak nevezett – politikájának folytatása mellett.

Ez a hír adta az inspirációt Charlie Hebdo nevű francia lap szerkesztőinek, hogy a következő lapszámot Mohamed próféta nevével fémjelezzék. „Ahhoz, hogy méltóképpen megünnepeljük az iszlamista Ennahda párt tunéziai győzelmét, a Charlie Hebdo arra kérte Mohamed prófétát, hogy speciális szerkesztőkét segédkezzen a következő számban. Az iszlám prófétát nem kellett kétszer kérni, ezúton is köszönjük neki” –állt a magazin egy korábbi nyilatkozatában. A megjelenés előtti kiadványszerkesztő és karikaturista Stephane Charbonnier azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy az újságnak nem áll szándékában provokálni a muszlimokat. Állítása szerint a lapnál ugyanúgy végezték a munkájukat, mint eddig, az egyetlen különbség csak az, hogy az eheti szám címlapján Mohamed próféta képe és „vezércikke” szerepel.

Az iszlámban azonban szigorúan tilos Mohamed próféta bármilyen képi ábrázolása, így egy nappal az említett lapszám megjelenése után – melynek címlapján Mohamed karikatúrája egy „tréfás” felirattal” együtt szerepelt, a belső oldalak egyikén pedig piros bohócorral is ábrázolták – benzines bombatámadás érte a lap párizsi irodáját.

A BBC értesülései szerint a támadásban senki sem sérült meg, ám Francois Fillon francia miniszterelnök a sajtószabadság elleni súlyos támadásnak nevezte az esetet. Charbonnier, a lap főszerkesztője pedig a így reagált az eseményekre: „Nagyon is bosszantó, ha Franciaországban mindenről szabadon beszélhetünk vagy akár gúnyolódhatunk, kivéve az iszlámot érintő témákat. A sajtószabadság elvei alól az iszlámmal foglalkozó anyagoknak sem kéne felmentést kapniuk.” Végül hozzátette, a lapot ért támadást nem a francia muszlimoknak, sokkal inkább az „idióta szélsőségeseknek” tulajdonítja.

A helyzet teljességének megértéséhez hozzátartozik, hogy nem ez az első eset, mikor a Charlie Hebdo hetilap kényes muszlim témákhoz nyúl. 2007-ben ugyanis ez a magazin volt az, melynek akkori főszerkesztőjét komoly támadások érték egy dán karikaturista Mohamedről készült karikatúráinak újbóli leközlése miatt, melyek korábban az egész arab világban mély felháborodást váltottak ki.

Péterfi Barbara

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »