Népszámlálás: perelne az EMNT és az EMNP

Polgárjogi pert fontolgat az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) amiatt, hogy az általuk delegált népszámlálási megfigyelők hatáskörét korlátozták az illetékes hatóságok. A megfigyelők akkreditációját ugyanis nem hagyták jóvá az adatfeldolgozás időszakára, csupán az adatgyűjtést követhették nyomon, de ez utóbbi sem ment zökkenőmentesen.

Polgárjogi pert fontolgat az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) amiatt, hogy az általuk delegált népszámlálási megfigyelők hatáskörét korlátozták az illetékes hatóságok. A megfigyelők akkreditációját ugyanis nem hagyták jóvá az adatfeldolgozás időszakára, csupán az adatgyűjtést követhették nyomon, de ez utóbbi sem ment zökkenőmentesen.

Kolozsváron például jóval a népszámlálás megkezdése után kapták kézhez az engedélyeket, tájékoztatott ma a kincses városban Gergely Balázs, EMNT közép-erdélyi régiójának elnöke és Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke.

Elvi per gyakorlati jogsértés miatt

Arra a kérdésre, hogy mekkora az esélye annak, hogy a pert még a népszámlálás lejárta, vagyis november kilencedike előtt megnyerik úgy, hogy még el sem indították, Gergely Balázs elmondta, 51-52 százalékos ennek a lehetősége.

„Konzultáltunk már ügyvédekkel, jogászokkal, nem sok jóval biztatnak. 51-52 százalék esélyt adnak arra, hogy ezt a pert megnyerhetjük. A gond az, hogy hivatalosan az adatgyűjtés feldolgozásának fázisa november kilencedikén lejár, ezért könnyen meglehet, hogy a bíróság nem fog ítéletet hozni, hanem azt mondja, gyakorlatilag tárgytalan a per. Nekünk elvi kérdés az ügy és a jogi eljárás elindítása, hiszen itt komoly jogsértés történt. Egy jogállamban akár nyerünk, akár nem, az ilyen eseteket szóvá kell tenni”, mondta a politikus.

A népszámlálással kapcsolatos kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a civil szféra is megfigyelőket küldhessen a folyamat egész időtartamára. Az EMNT és az EMNP közös munkacsoportja 30 ilyen személyt kért fel erre. Toró szerint a gond viszont az, hogy az Országos Népszámlálási Bizottság felülbírálta a jogszabályt, és a megfigyelők tevékenységét szigorúan az adatgyűjtési időszakra korlátozta, „holott éppen most lenne szükség a tevékenységükre, nagy a csalás lehetősége”.

Kézdin utasították el elsőként az EMNT-t

„A megfigyelők akkreditációja az adatgyűjtéssel lejárt. Az érintett megyeszékhelyeken kértük, hogy hosszabbítsák meg ezeket. Néhány választ már kaptunk is kérésünkre, amellyel gyakorlatilag elutasítanak az Országos Népszámlálási Bizottságra hivatkozva. Az csak az eset diszkrét bája, hogy az első visszautasítást éppen Kézdivásárhelyről kaptuk, miután románul leveleztünk az MPP-s polgármesterrel, Rácz Károllyal. Bihar megyében a prefektus utasított el, Nagybányán a megyei bizottság”, mondta Toró.

Hozzátette, minden okuk megvan, hogy kételkedjenek a népszámlálás hitelességében egyrészt a szakszerűtlenség miatt, ahogyan az egészet lebonyolították, másrészt a jóindulat hiánya miatt.

A visszaélésnek és diszkriminációnak minősített ügy

kapcsán a két szervezet Tőkés László, az EMNT elnöke és az Európai Parlament alelnöke aláírásával nyílt levelet intézett Emil Boc kormányfőhöz és Traian Igaş belügyminiszterhez. A levélben kifejtik, az EMNT akkreditált népszámlálási megfigyelői egy sor szabálytalanságot tapasztaltak a folyamat átláthatóságával kapcsolatban.

Ilyen például, hogy több erdélyi településen a számlálóbiztos nem megfelelően kezelte a nemzetiségre, anyanyelvre és vallásra vonatkozó kérdéseket. Vagy elfelejtették feltenni, vagy szándékosan átugortak a kérdés fölött. Arra is akadt példa, hogy a számlálóbiztosok csak az etnikai-vallási identitást nem firtató M-típusú űrlapon rögzítették az egy évnél rövidebb ideje külföldön tartózkodó személyek adatait, holott ezt a P űrlapon is meg kellett volna tenniük.

A két szervezet a kormányfőtől és a belügyminisztertől kéri, a helyi illetékesek döntése ellenére hosszabbítsák meg a megfigyelők engedélyét a népszámlálási végeredmények közzétételéig.

Az EMNT és az EMNP közös népszámlálási munkacsoportja 435 önkéntes bevonásával Székelyföldön 480, Partiumban körülbelül 400 települést látogatott meg. A két régióban és Közép-Erdélyben 300 ezer tájékoztató szórólapot osztottak szét.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, a népszámláláson jó együttműködést alakítottak ki az RMDSZ-szel, különösen Bihar megyében és Kolozsváron.

Manna.ro

Friss hírek