Nagyon kevesen vennének részt az előrehozott választásokon

A márciusi előrehozott választásokon a választók kevesebb, mint fele venne részt – derül ki az MVK ügynökség legfrissebb felméréséből. A választásokat a Irány – Szociáldemokrácia  (Smer) nyerné, ám SDKÚ-KDH-Híd-SaS koalíciónak többsége lenne.

Az ügynökség a felmérést október 20. és 26. között végezte 1150 válaszadó megkérdezésével. A koalíciós négyesfogatnak 78 képviselője lenne a parlamentben, míg Robert Fico pátjának, az ellenzéki Smernek 72 mandátummal kéne beérnie. Ficóékat a válaszadók 37,5 százaléka választaná.

A második helyen az Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ) végezne 11,6 százalékkal, így 22 képviselője lenne a törvényhozásban. Ez hattal kevesebb, mint az előző választások után. A harmadik helyet Richard Sulík pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) szerezné meg 10,9 százalékkal, 21 mandátumot szereznének a liberálisok.

A parlamentbe bejutna még a (Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 9,5 százalékkal, valamint a Híd 8,2 százalékkal. A kereszténydemokraták frakciója 19 tagú lenne, Bugárék 16 mandátumot kapnának.

A parlament kapui előtt maradnának az Egyszerű Emberek 3,9 százalékkal, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) egyaránt 3,6 százalékot szerezne. A parlamentből legutóbb kieső Magyar Koalíció Pártja (MKP) az ügynökség szerint csupán 3,2 százalékot szerezne. A zöldek pártja 3, a Szlovákia Kommunista Pártja (KSS) 1,9, Anna Belousovová pártja, a Nemzet és Igazságosság pedig szintén 1,9 százalékot kapna.

A választási részvételi arány csupán 43,9 százalékos lenne.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek