Harakirit követett el a kormány

Hétfőn este Papandreu görög miniszterelnök váratlanul bejelentette, hogy bizalmi szavazást kezdeményez saját maga és kormánya ellen, valamint 2012 januárára népszavazást írnak ki a múlt heti uniós csúcstalálkozón született megállapodásokról, és az újabb EU-s mentőcsomag részleteinek felvételéről. A közvélemény-kutatások alapján a görögök kb. 60%-a elutasítja a második hitelprogramért cserébe vállalt költségvetési megszorításokat. Az EU-s infúzió nélkül pedig hetek alatt csődbe mehet az ország.

Előreláthatóan pénteken tartja a görög parlament a kormánnyal kapcsolatos bizalmi szavazást, amivel párhuzamosan a görög kormánypártok többsége mindössze 2 főre olvadt (összesen 152 fő) a 300 fős parlamentben és valószínűleg ez a minimális többség is elillanhat a bizalmi szavazásig.

Egy esetleges előrehozott parlamenti választás és egy új görög kormányzati politika hatásai ugyanakkor egyelőre beláthatatlanok. Mindazonáltal feltehetően 50%-nál is nagyobb lehet az elszenvedett veszteség a görög államkötvényeken és könnyen tovább növekedhet a „fertőzésveszély” is.

A kialakult helyzetre válaszként rendkívüli megbeszélést hívott össze ma délután ötre Sarkozy francia miniszterelnök, hogy megvitassák a görög kabinet váratlan lépését. A meglepetést okozó fejlemények rendkívül komoly eladói hullámot váltottak ki világszerte, ami a feltörekvő régió országaira, így hazánkra is negatív hatással van (forint gyengülés, hozamemelkedés, részvénypiaci zakó).

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »