Sabbat – avagy mit szabad és mit nem szombaton

A Sabbat, vagyis a szombat a pihenés napja. Ilyenkor nemhogy dolgozni nem szabad, de semmilyen olyan tevékenységet végezni, amely valamilyen erőfeszítéssel jár. A Sabbat-tartás hagyománya szerves részét képezi a zsidó vallásnak, olyannyira, hogy ez az egyetlen vallási rituálé, mely a Tízparancsolatban is szerepel.

A szabadnap gondolata mögött az a magyarázat áll, hogy mivel Isten hat nap alatt teremtette az eget, a földet, a tengert és minden élőlényt, majd a hetedik napon megpihent, a hetedik napot (a hét vasárnappal kezdődik a zsidó naptár szerint) megszentelt napnak kell tekinteni és Isten teremtményei előtt pihenéssel tisztelegni. Hiszen ha Isten munkáját egy napra meg lehetett szakítani, akkor hogyan gondolhatja az ember, hogy az ő munkája annyira fontos, hogy azt nem lehet egy napra sem abbahagyni?

A kikapcsolódást, pihenést azonban a kívülálló számára terhesnek tűnő szabályok kötik meg. Nem szabad főzni, ház körüli munkát végezni, varrni, kötni, írni, szerelni és még sok más, munkának számító tevékenységet végezni. A lényeg az, hogy az ember ne csináljon olyat, amellyel környezetét uralhatja vagy megváltoztathatja, vagy amely alkotással és teremtéssel jár – hiszen például a villany felkapcsolásával is megváltoztatjuk a környezet, mivel világosság lesz.

A példa kedvéért, íme néhány olyan érdekes tevékenység, amelyekre Sabbat napján oda kell figyelni: 

  • tilos írni, illetve írást kiradírozni – ez vonatkozik feliratok kitörlésére is, vagyis ha egy étel csomagolásán felirat van, azt úgy szabad csak kinyitni, hogy a rajta lévő kép vagy írás ne sérüljön, tehát azokat kikerülve, vagy a betűk között lehet csak feltépni a csomagolást
  • tilos csomót kötni, illetve kioldani – ez nem vonatkozik olyan esetekre, amikor valami véletlenül csomózódik be, ez esetben a csomót ki lehet oldani 
  • tilos röntgent készíteni, hiszen az egy végleges képet hoz létre
  • tilos egy új könyv összeragadt oldalait szétválasztani 
  • tilos „Post-It”-ot használni 
  • tilos papírt szétszakítani, ez vonatkozik a WC papírra is – ha azonban az emberi méltóságról van szó, lehet kivételt tenni, amennyiben az általános szokástól eltérünk, vagyis lehet WC-papírt használni, ha nem a perforáció mentén szakítjuk le (bevett szokás általában péntek délután előre leszaggatni a papírt)
  • tilos gyümölcsöt facsarni – kivételnek számít, ha a gyümölcs levét valami olyasmire öntjük, ami felszívja, például ha halra citromlevet facsarunk az egészen odáig megengedett, amíg a hal felszívja a citromlevet, ha tócsa keletkezik körülötte, akkor tilos

Baumann Zsófia

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »