Deklarálták: Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa

Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa – deklarálta budapesti tanácskozásait követően az Izraelt Támogató Parlamenti Képviselők Nemzetközi Alapítványa (IIACF). A szervezet képviselői hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel találkoztak az Országházban.

Az Izraelt Támogató Parlamenti Képviselők Nemzetközi Alapítvány (IIACF) elnökségi konferenciájának résztvevőit hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta a Parlament Vadásztermében. „Megtisztelő számunkra, hogy a világ minden részéről érkező magas rangú képviselők és államférfiak megtisztelték Magyarországot ezzel a tanácskozással” – jelentette ki, valamint hangsúlyozta: „a Szentföld, Jeruzsálem, mindannyiunknak spirituálisan a közös örökségei. Ezért természetes, hogy számunkra nem lehet közömbös, hogy mi történik ezen a földön, mi történik Jeruzsálemben.” Továbbá kiemelte, hogy a „Magyar Köztársaság kormánya támogat minden olyan erőfeszítést, amelyik a békére irányul…”

A hétfői sajtótájékoztatón Doug Lamborn republikánus képviselő, az Egyesült Államok Kongresszusa Energiaügyi Bizottságának elnöke, valamint a Kongresszus Fegyverügyi Bizottságának tagja a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosa, és az elnöki konferencia nevében ennek elismerésére szólított fel. „Ezekben a válságos időkben szervezetünk elsődleges célja megértetni a nemzeti parlamentekkel, hogy Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”. Álláspontja szerint Izrael védhető határairól nem az ENSZ feladata dönteni, márpedig a palesztinok tagfelvételi kérelmének elfogadásával gyakorlatilag erre tesz kísérletet.

James Lunney, a kanadai parlament konzervatív képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy jogi, történelmi és morális érvek is alátámasztják Izrael jogát Jeruzsálemhez. Emlékeztetett, hogy nem 1947-ben kezdődött a zsidóság történelme Izraelben és Jeruzsálemben, ahol már 3000 éve folyamatos a zsidó jelenlét, és ez az 1840-es évek óta zsidó többséget is jelent, illetve Jeruzsálem mindig is a zsidó vallási és kulturális élet központja volt.

A tájékoztatón a dél-afrikai Kenneth Meshoe, az Afrikai Kereszténydemokrata Párt elnöke újságírói kérdésre elmondta: azok akik Izraelt apartheid címkével bélyegzik meg, nem tudják miről beszélnek, és bagatellizálják annak a több millió afrikainak a szenvedését, akik ezt a rendszert saját bőrükön voltak kénytelenek megtapasztalni. Mint mondta, az Izraelben élő palesztinok semmit nem tapasztalnak abból, amit ő és rokonai hazájukban átéltek.

David Rotem izraeli knesszet képviselő furcsállta, hogy noha más nemzetállamok jogát senki nem kérdőjelezi meg ahhoz, hogy szuverén módon kijelöljék saját fővárosukat, Izrael és Jeruzsálem esetében ez mégis felmerülhet. Felvetését az elnökség egyhangúlag támogatta. Plasztikus példaként említették Budapestet, amely ugyan több városrész egyesüléséből született, mégsem nyújt be egy állam vagy etnikum sem igényt arra, hogy ismét megosztva egyik része az ő országuk fővárosa legyen.

Mint Hannu Takkula, finn európai parlamenti képviselő elmondta: még az EP képviselőkkel folytatott beszélgetésekből is az derül ki, hogy az embereket fel kell világosítani a történelmi tényekről, hiszen közülük is van aki úgy gondolja, hogy idővel akár teljesen fel lehetne számolni Izraelt, és egész területét Palesztinának adni.

A lappföldi politikus szerint egyetlen igazi demokrácia létezik a Közel-Keleten, ahol az európai alapértékek, úgymint az emberi élet szentsége, az emberi méltóság, a szólásszabadság, a jog uralma, valamint a nők jogai maradéktalanul érvényesülnek, és ez Izrael. Okfejtése szerint Európának ezért is szükséges a zsidó államot kiemelten támogatnia. Újságírói kérdésre elmondta, hogy jelenleg az EU évi 2-300 millió euróval támogatja a Palesztin Hatóságot, és elismerte, hogy fenti összeg felhasználása mostanáig nem volt egyértelműen nyomon követhető. Mint mondta: lépéseket kell tenni ez ügyben, hiszen a jelen pénzügyi helyzetben az unió állampolgárainak joga van tudni, mire és hogyan használják adójukat.

A nemzetközi szervezet tagjai vasárnap részt vettek a Hit Parkban  megrendezett „Mindannyian Együtt Jeruzsálemért” címet viselő zsidó-keresztény nagygyűlésen, ahol az egybegyűlteket Pat Robertson amerikai televíziós személyiség, egykori republikánus alelnökjelölt, a CBN televíziós csatorna alapítója videó üzenetben köszöntötte. Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője az esemény házigazdájaként arra hívta fel a figyelmet, hogy protestálásuk nem valami vagy valakik ellen szól, hanem Izrael és annak örök fővárosa, Jeruzsálem egysége melletti kiállás. Ilan Mor, Izrael állam magyarországi megjegyezte, hogy hazájában az elmúlt huszonnégy órában is volt iszlám szélsőségesek által végrehajtott – civil áldozatokat követelő – terrortámadás, ezért a maga részéről innen Budapestről üzeni az ENSZ döntéshozóinak: ismerjék már fel végre, hogy gyilkos eszközökkel nem lehet megvalósítani a békét.

A drúz származású Ayoob Kara izraeli fejlesztési miniszter-helyettes azt hangsúlyozta, hogy nem Izraelen múlik a béke, hiszen a zsidó állam valamennyi háborúja honvédő jellegű volt, továbbá a kétállamos megoldás valójában azért nem járható út, mert a palesztinok akkor sem fogják elismerni Izrael államát, ha majd saját hazával rendelkeznek. Az előadók szerint a palesztin jövőképben a közel-kelet egyetlen demokráciájának iszlamizálása szerepel, és egy egységes iszlám kalifátus kikiáltása, ezért szükséges megakadályozni a palesztin állam ENSZ-en keresztüli létrehozását.

„Az arab világban zajló változások nem a demokrácia irányába taszítják a Közel-Keletet, ezért sürgősen tennünk kell valamit. Ne feledjük: Izrael a demokrácia harcát vívja a térségben, melynek egyelőre Jeruzsálem a frontvonala, de valójában az egész szabad világ békessége a tét” – hangsúlyozta a zsidó állam kormányának nem zsidó származású képviselője, aki azt szeretné, hogy hazánk Izrael elsőszámú barátai között szerepeljen.

A nagygyűlésen felszólalt továbbá Lucio Malan olasz szenátor, a Forza Italia korábbi kommunikációs igazgatója, aki szintén hitet tett Jeruzsálem egysége és oszthatatlansága mellett, valamint úgy fogalmazott: „európai szinten is koordináltan kell fellépni a gyűlölet szószólói ellen, még akkor is, ha azok esetleg konkrét országok”.

A több mint tizenkétezer fő részvételével zajló nagygyűlés után a szervezet elnöksége a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében ülésezett, ahol számos közéleti szereplő, politikus és a hazai zsidóság képviselői is megjelentek. Lukács Tamás kereszténydemokrata frakcióvezető-helyettes mellett Hiller István, korábbi oktatási miniszter is felszólalt.

Előbbi elismerte, hogy térségünkben soha sem volt ennyire bizonytalan a Közel-Kelet megítélése, már csak azért sem, mert – mint mondta – az arab tavasz kiszámíthatatlan, és a palesztinok ENSZ-tagságra való törekvése nehezen feldolgozható feszültséget gerjeszt. A parlament emberi jogi bizottságának elnöke ismertette a magyar külügy elvi álláspontját (üdvözli a kvartett szerepét a békefolyamatban és Izrael biztonságát szem előtt tartva elismeri a palesztin nép jogát az államalapításhoz), kiemelve, hogy a zsidó nép joga Jeruzsálemhez történelmi és vallási szempontból is elvitathatatlan.

„Az EU, mint a közel-keleti békefolyamatok fölött bábáskodó kvartett tagja, garanciát vállalt az osloi békefolyamatért, melyben benne foglaltatik, hogy egyik fél sem tesz egyoldalú lépéseket saját álláspontja megvalósításáért” – emlékeztette hallgatóságát az unió felelősségére Hack Péter, volt országgyűlési képviselő, egyetemi oktató.

Lapozzon a Nyilatkozat teljes szövegéhez!

Az IIACF Nyilatkozata

Történelmi, jogi és erkölcsi alapokra hivatkozva, mi az Izraelt Támogató Képviselők Alapítványának elnökei és együttműködő partnereink sürgetjük Jeruzsálemnek, mint Izrael osztatlan fővárosának mielőbbi nemzetközi elismerését; 

Tekintve, hogy minden egyes önálló ország kiválaszthatja saját fővárosát, nemzetközi szokásnak megfelelően;

Tekintve, hogy Jeruzsálem soha nem volt más modern állam fővárosa;

Tekintve, hogy Jeruzsálem 3000 éve a zsidó vallási és kulturális élet központja;

Tekintve, hogy 3 évezrede folyamatos a zsidó lakosság jelenléte Jeruzsálemben, az 1840-es évektől fogva pedig a város lakosságának többségét zsidók teszik ki;

Tekintve, hogy a történelmi Jeruzsálem egykor virágzó többségi zsidó lakosságát erőszakkal űzték el az 1948-as arab-izraeli háború során;

Tekintve, hogy 1948-tól 1967-ig Jeruzsálem felosztott város volt, és a Jordánia által megszállt területeken található szenthelyeket nem látogathatták sem a különféle hitű izraeli állampolgárok, sem más államok zsidó állampolgárai;

Tekintve, hogy Jeruzsálem izraeli kormányzás alatt vált egységes várossá 1967-tól fogva, biztosítva mindenféle hit gyakorlója számára a szenthelyekhez való szabad hozzáférést;

Tekintve, hogy a Főbb Szövetséges Erők Legfelsőbb Tanácsának 1920. április 25-én kiadott San Remó-i határozata és a Népszövetség Tanácsának 1922. július 24-én jóváhagyott Palesztin Mandátuma megteremtette a jogi alapot a modern Izrael államának létrejöttéhez;

Tekintve, hogy Jeruzsálem az izraeli kormány, a miniszterelnök, az országgyűlés,  valamint a Legfelsőbb Bíróság székhelye;

Tekintve, hogy egyetlen más ország sem működteti nagykövetségét Izraelben Jeruzsálem városában;

Tekintve hogy mi, parlamenti képviselők megerősítjük elkötelezettségünket Jeruzsálem státuszát, mint egységes, osztatlan városét illetően;

Teljes egyetértésben kijelentjük és megerősítjük, hogy Jeruzsálem jelenleg Izrael államának osztatlan fővárosa és a jövőben is az kell, hogy maradjon; minden nemzetet felszólítunk, hogy ismerje el Jeruzsálemet, mint Izrael osztatlan fővárosát; sürgetjük a nemzetek nagykövetségeinek Jeruzsálembe való áthelyezését.

Szobota Orsolya

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »