Bolívia nem építi meg a vitatott országutat

Evo Morales bolíviai elnök engedett az őslakos tüntetők nyomásának és nem építteti meg azt az országutat, amely az Amazonas vidékét és egy nemzeti parkot szelt volna ketté.

Bejelentését azután tette meg, hogy a tüntetők megérkeztek a fővárosba két hónapig tartó menetelésük után, melynek során 602 kilométert tettek meg. Hogy igazolja szavát, egy törvényt is szentesített, mely tiltja minden olyan autóút megépítését, amely az érintett lakosok nemzeti parkján haladna át, továbbá ígéretet tett arra, hogy a terület biodiverzitásának megőrzéséért mindent meg fog tenni.

Ezzel a kormány elé terjesztett 16 pontos követelésekből kettőt teljesített, amelyet az őslakosok vezetője „jó jelnek” nevezett, de még nem teljes a megelégedésük. Pedig az elnök nehezen tett le tervéről, mivel az új országúttól regionális integrációt és gazdasági fellendülést várt.

A zömében őslakos tüntetők viszont attól tartottak, hogy a Brazília által támogatott projekt nemzeti parkjuk területén illegális letelepedésekhez vezetne és az őserdő kiirtását eredményezné.

Kevesebb, mint egy éven belül ez volt a második eset, hogy Morales elnök visszalépett elképzelésétől és az ő szavaival élve inkább az „embereknek engedelmeskedve irányítja” az országot.

Kovács Bernadett

Friss hírek