Zavargások Kongóban egy hónappal a választások előtt

Meghalt egy gyermek a Kongói Demokratikus Köztársaságban, miután a szembenálló politikai pártok támogatói összecsaptak egymással. Az incidens az ország közepén lévő Mbuyi-Mayi városban történt, ahol a jelenleg regnáló Joseph Kabila legnagyobb kihívójának tartott Etienne Tshisekedi szimpatizánsai állítólag rátámadtak az elnök támogatóira. Miközben a rendőrség próbálta megfékezni az összecsapást, az egyik lövés eltalált egy kislányt, aki a helyszínen meghalt.

A kinshasai kormány egyenesen provokációnak nevezte az ellenzékiek viselkedését, de erőteljesen bírálták a rendőrség munkáját is. A kormányszóvivő szerint a hatóságok nem végeztek professzionális munkát. Azt a rendőrt, aki feltehetőleg felelős a lány haláláért, már letartóztatták.

Kongóban november 28-án fogják megrendezni a véres polgárháború utáni második szabad választásokat és nagyon félő, hogy újból fellángol majd az erőszak. Szombat délután fegyveresek támadták meg Tshisekedi párjának irodáit a fővárosban, pedig még egy hónap van hátra a voksolásig.

Kongó számára nagyon fontos, hogy béke legyen: az ország hihetetlenül gazdag ásványkincsekben, így szinte mágnesként vonzaná a külföldi befektetőket, ha a biztonsági helyzet ezt megengedné.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »