Megtriplázódott az amerikai szupergazdagok jövedelme

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal által a héten közétett adatok szerint 1979 óta a legvagyonosabb amerikaiak jövedelme az akkori szint közel háromszorosára növekedett, miközben az ország többi lakosának helyzete gyakorlatilag nem változott. A számok kitűnően illusztrálják a szakadék nagyságát, mely Amerika leggazdagabb polgárai és a társadalom legnagyobb többsége között húzódik.

Az utóbbi harminc év igen jól akakult a szupergazdagok számára. A társadalom leggazdagabb egy százalékának jövedelme 275 százalékkal emelkedett az 1979-2007 között időszakban – áll a CBO jelentésében.

A legszegényebb húsz százalék jövedelme ugyanezen idő alatt azonban mindössze 18 százalékkal volt magasabb a harminc évvel korábbinál. A középosztályként számon tartott hatvan százalék jövedelme 40 százalékos növekedést mutatott. A felső-középosztályba tartozó húsz százalék körében megfigyelt növekedés pedig bár nagy volt, azonban közel sem olyan nagy, mint a legfelső egy százalék körében – „mindössze” 65 százalék.

A CBO adatai alapján levonható konklúzió a következő: minél gazdagabb vagy, annál gazdagabbá válsz.Ezt azonban nem először fedezték fel a statisztikusok, számos korábbi tanulmány világított már rá a tendenciára, miszerint az Egyesült Államokban a nagyon magas jövedelműek folyamatosan távolodnak el a lakossági többi részétől.

Ma az ország 400 leggazdagabb embere nagyobb vagyon felett rendelkezik, mint az összes amerikai háztartás alsó ötven százaléka együttvéve. Pontosan emiatt az USA a vagyoni egyenlőtlenségeket tekintve olyan országok körében található meg az ezt vizsgáló nemzetközi összehasonlításokban, mint Uganda, Kamerun, Ecuador, vagy Ruanda.

A Nemzetközi Valutaalap szakértői szerint az ilyen fokú jövedelem-egyenlőtlenség valószínűleg visszafogja a válság utáni gazdasági fellendülést, ezzel még nyomorúságosabb helyzetbe taszítva a munkanélkülieket.A jelenlegi adatok szerint ma 46,2 millióan élnek szegénységben az Egyesült Államokban. Ez persze nem a fejlődő országok körében használatos szegénységi küszöbök szerint értendő, de a helyzet akkor sem nevezhető rózsásnak.

Természetesen sokan igazságtalannak és tarthatatlannak érzik ezt a helyzetet és egyre többen hangot is adnak felháborodásuknak. A Foglaljuk el a Wall Street-et! mozgalom szeptemberben kezdődött New Yorkban, mely azóta ország-és világszerte több száz hasonló tiltakozáshoz vezetett. A tüntetők magukat a „99 százalék”-ként definiálják – ezzel utalva arra a helyzetre, hogy a lakosság legnagyobb része számára korlátozottak a gazdasági lehetőségek, miközben a pénz továbbra is számolatlanul gyűlik a szupergazdagok zsebében.

Bajnok Artur

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »