Lehet mégsem kap újabb tengeralattjárót Izrael?

A német kormány az Izraelnek szánt hatodik Dolphin típusú atommeghajtású tengeralattjáró leszállításának felfüggesztését fontolgatja, ezáltal tiltakozva a zsidó államnak a megszállt területeken folytatott telepépítési politikája miatt – jelentette a Der Spiegel német hetilap kormányzati forrásokra hivatkozva.

Izrael már rendelkezik három stratégiai fontosságú Dolphin tengeralattjáróval, és már folyamatban van további kettő építése a németországi Kiel kikötőjében. Ez év elején a német kormány 191 millió dollárral támogatta Izraelt egy hatodik Dolphin tengeralattjáró megvásárlásában, ám a jelentések szerint Berlin a megállapodás felmondására készül Izrael telepépítési politikáját kifogásolva.

Szeptemberben Izrael jóvá hagyta 1100 újabb lakás építését Giloban, Jeruzsálemnek az 1967-es hatnapos háború során Jordániától elfgoglalt részén. Az izraeli kormány szerint Gilo Jeruzsálem zsidók lakta külvárosi része, a palesztinok és a nemzetközi közösség túlnyomó többsége azonban illegális zsidó telepnek tekinti.

Selján Péter

Friss hírek