Néstor Kirchnerre emlékezik Argentína

Egy éve hunyt el Argentína előző elnöke, Néstor Kirchner. Koporsóját az évforduló napján, október 27-én szállították át a számára felépített mauzóleumba. A sírhely szülővárosában, Rio Gallegosban található. Az ünnepélyes ceremóniát özvegye, Cristina Fernández de Kirchner elnök vezette le.

Az október 23-án újraválasztott elnök gyermekeikkel, Máximóval és Florenciával érkezett a rendezvényre. A helyszín a fővárostól 2600 kilóméterre található, a hosszú úton számos biztonsági intézkedést hajtottak végre az ünnepség zavartalan lefolyása érdekében.

Maga a szertartás zárt ajtók mögött zajlott, hogy a hozzátartozók sajtónyilvánosságot kizárva búcsúzhassanak el ismét az elhunyttól. Az eseményen többek között Alicia Kirchner – az egykori elnök nővére, aki egyben Argentína jelenlegi szociális fejlesztési minisztere, Anibal Fernández kabinetfőnök is részt vett.

Az argentin nép nem csupán a tizenegy méter magas, impozáns mauzóleum előtt rótta le kegyeletét, az ország egész területén fáklyás felvonulással, valamint festmények, emlékművek kiállításával tisztelték meg az elhunytat. Sok helyen karneváli hangulatot idéztek elő a rendezvények.

Az egész országot utcazenészek lepték el, azonban a magasabb kúltúra kedvelői sem szenvedtek hiányt: számos helyen különböző megemlékezéseket tartottak, például Kirchner emberi jogok területén elért sikerei elismerésére. Corrientes tartomány lakói pedig az utca zajától elvonulva a Parana folyó mentén emlékeztek az elnökre, akik ezer virágszálat helyeztek a víz felszínére.

Vandlik Mária

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »