Az ötödik miniszter távozik korrupciós vádak miatt

A napokban a brazil ellenzék – egy bejelentés nyomán – hivatallal való visszaélés és közpénzek hűtlen kezelése miatt vizsgálat indítását kezdeményezte a brazil sportminiszter, Orlando Silva ellen. A miniszter a héten lemondott, ezzel ő az ötödik Dilma Rousseff kabinetéből, aki korrupciós vádak miatt távozik posztjáról.

Az utolsó csepp a pohárban a 2014-es futball világbajnokság és a 2014-es olimpiai játékok megrendezéséért is felelős miniszter, Orlando Silva elleni legfelsőbb bírósági döntés volt, amely szerint vizsgálatot indítanak az általa elkövetett, feltételezett szabálytalanságok miatt.

„A Legfelsőbb Bíróság álláspontja kikezdhetetlen” – nyilatkozta az újságíróknak a kabineti titkár, Gilberto Carvalho. A bíróság e határozata szerint a vizsgálatot kiterjesztik Silva elődjének, a jelenlegi brazil kormányzó, Agnelo Queiroz hivatali idejére is.

Silva az elmúlt másfél hétben ragaszkodott ahhoz, hogy az ellene felhozott vádakkal a volt rendőr, Joao Dias Ferreira személyes hadjáratot indított ellene. A gyanú szerint a sportminiszter a „Második Idő” (Segundo Tempo) civil szervezeten – amely  mély szegénységben élő gyermekek sportolási lehetőségeit hivatott javítani – keresztül illegális célokra fordított közpénzeket.

Annak ellenére, hogy Dias Ferreira eddig még nem állt elő kézzelfogható bizonyítékokkal, és Silva három kongresszusi meghallgatáson kategorikusan tagadta, hogy korrupcióba keveredett volna, a felbátorodott ellenzék – a kormány körüli folyamatos botrányok miatt – az azonnali lemondását követelte.

Silva követelte a bizonyítékok felmutatását, hangsúlyozva, hogy egy újabb inkvizíciós hadjárat áldozata lett, és hivatalosan is kérte az állami bírósági szervek vizsgálatát saját maga ellen, azonban ezekkel sem tudta elkerülni hivatalából való távozását.

Dias Ferreira szerint – akit csalással vádoltak meg a „Második Idő” programban kezelt közpénzek hűtlen kezelésével, és tavaly gyanúsítottként meg is hallgatták – ennél a hivatalnál létezett egyfajta „jutalék rendszer”, melyen keresztül körülbelül 40 millió reál (23 millió dollár) került illetéktelen kezekbe. Hozzátette, hogy ő maga is „áldozatul” esett e manővereknek, mint a szervezet egyik harcművészeti szövetségének vezetője.

A Silva körüli botrányok nemcsak a miniszter jó hírét sározzák be, hanem további feszültséget eredményeznek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA) folytatott, amúgy sem felhőtlen tárgyalásokban, mint ahogy például az is vita tárgyát képezte, hogy a brazil törvények tiltják a sör árusítását a stadionokban.

Előző héten pénteken, amikor már elindultak a találgatások Silva lemondásával kapcsolatban, a FIFA főtitkára, Jérome Valcke bejelentette, hogy novemberben Brazíliába utazik a tárgyalások folytatása végett, és hozzátette, hogy már „egy másik féllel” kíván asztalhoz ülni.

Rousseff még ezen a napon magához hívatta Silvát és nyilatkozatában közölte, hogy az ártatlanság vélelme minden állampolgárt megilleti. Múlt vasárnap azonban Carvalho miniszter már óvatosabban fogalmazott, amikor kijelentette, hogy az elnök asszony álláspontja nem „végleges”, szükséges megismerni az ügy teljes hátterét, hiszen a botrány kipattanásakor Rousseff afrikai körúton tartózkodott.

A külön a sporttal foglalkozó miniszteri tárcát öt évvel ezelőtt alapították, az előző elnök,  Luiz Inácio Lula da Silva alatt, és Rousseff vezette egészen elnöki beiktatásáig, 2010. január 1-jéig.

Ettől kezdve Rousseff korrupció gyanúja miatt elvesztette Antonio Palocci vezérkari főnököt, Alfredo Nascimento közlekedési, Wagner Rossi mezőgazdasági és Pedro Novais turizmusért felelős minisztereket, illetve Nelson Jobim védelmi minisztert, aki összeférhetetlenség miatt hagyta ott a kabinetet.

Palocci, Nascimento, Rossi és Jobim, ahogy Orlando Silva már szolgáltak az előző elnök, Lula alatt is, akit politikai példaképnek tekintenek, és azóta is tartják vele a kapcsolatot, Rousseff-nek azonban nem okoz gondot, hogy a körülményekre tekintettel lemondásukat kérje.

Ez az szilárdság, amit az elnök asszony tanúsít a kormányát szétziláló, korrupciós ügyekben, váltotta ki a sajtót azon kijelentését, hogy Rousseff a „tiszta etika” útjáról nem tér le, és feltett szándéka a közigazgatás megtisztítása a „vadhajtásoktól”.

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »