Választások Tunéziában

Történelmi pillanathoz érkezett a hétvégén Tunézia, az arab tavasz meghatározó nemzete ismét jó példával járhat a környező országok előtt. Sikeresen lebonyolításra került az alkotmányozó nemzetgyűlési választás, amelynek során a lakosság körülbelül 90 százaléka felismerve a pillanat fontosságát, az urnákhoz járult, hogy szavazatával befolyásolhassa a demokratikus útra lépő ország jövőjét.

A magas hőség ellenére kígyózó sorok álltak a szavazó fülkék előtt szerte Tunéziában azért, hogy leadják szavazataikat az általuk támogatott jelöltre. A péntekig tartó kampány után, helyi idő szerint reggel hét órakor elkezdődött választásokon 4,4 millió regisztrált választópolgár vett, s így a regisztrált állampolgárok, több mint 90%-a járult az urnákhoz és döntött az alkotmányozó gyűlés 217 tagjáról. Több mint 11 ezer jelölt indult el a hosszú idők óta első, tiszta, demokratikus választásokon. Ezek egy része függetlenként volt jelen a választószelvényen, míg mások a 80 hivatalos párt és egyéb politikai csoportosulás jelöltjeként indult. Az urnákat a helyi idő szerint este hét órakor zárták, míg hivatalos végeredményt keddre várnak. 40 ezer rendőrt és katonát vezényeltek az utcákra, hogy megakadályozzák az esetleges rendbontásokat.

Sokaknak ez volt az első igazi demokratikus voksolás az életében, ahol több párt közül tudott választani. „39 éves vagyok és ez az első alkalom, hogy leadhatom a szavazatomat” – mondta egy választó az Aljaazera hírportálnak. „Örülök annak, ami Tunéziában zajlik. Ez egy történelmi pillanat számunkra. Ez a darab papír, amit a kezemben tartok nagyon fontos számunkra. A lányom jövőjéért szavazhatok és ez örömmel tölt el.”

Az előzetes várakozások beigazolódtak, amelyek az Ennahda iszlamista párt győzelmét jósolták. A jelenlegi feldolgozottság mellett a párt a szavazatok 30%-t tudhatja magáénak, s így meghatározó szerepet  vállalhat az újonnan összeülő nemzetgyűlésben, melynek feladata főként az új alkotmány megszövegezése lesz. A második befutónak az előrejelzések a világi, Progresszív Demokrata Pártot tartották, mely azonban a jelenlegi feldolgozottság mellett úgy tűnik vereséget szenvedett, s így második helyre két baloldali formáció, a Kongresszus Párt a Köztársaságért és az Ettakol nevű párt került.

Egyes elemzők már azt latolgatják, hogy ha nyer az Ennahda, azt mekkora fölénnyel teszi? Tud-e egy maga kormányozni vagy sem? Természetesen az alkotmányozó gyűlésbe bekerült pártok igyekeznek kompromisszumot keresni majd a Ennahdaval egy esetleges koalíció reményében. Az elemzők nem várnak iszlám forradalmat, de az nyilvánvalóvá vált, hogy az iszlám a mindennapi élet részévé vált Tunéziában, hiszen a lakosság jelentős része egy iszlamista párt képviselője mellé tette az X-t a vasárnap folyamán.

A választásokat helyi- és nemzetközi felügyelők árgus szemekkel figyelték, hogy ne történjen csalás vagy visszaélés, de sem kampány, sem a vasárnapi voksolás során nem volt rendbontás és a csalás gyanúja sem merült fel. Tunéziának hatalmas súly volt vállán, hiszen – akárcsak a januári forradalommal, melyben sikeresen elűzték Ben Ali egykori diktátort – az első ország az arab térségben, ahol demokratikus választások tartottak, s így példát statuálhattak az átmenetben lévő országok, például Egyiptom vagy Líbia számára.

Egyesek azonban félelmeiket fejezték ki a választással kapcsolatban, s így annak bojkottjára szólították fel a lakosságot, ugyanis attól tartottak, hogy a jelenlegi átmeneti kormány tagjaiból – akik közül sokan szerepet kaptak Ben Ali rendszerében is – egyesek jelen lesznek az alakuló alkotmányozó gyűlésben. Ezekkel a kételyekkel egyetért több politikai párt vezetője is, úgymint az al-Nahda párt első embere Rachid Ghannouchi vagy a Kongresszus Párt Tunéziáért elnöke, Moncef Marzouki. Ezek ellenére a lakosság nagy része bízik benne, hogy egy új kor kezdődik, mely remélhetőleg a demokrácia irányába fog mutatni.

Bartók László

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »