Szélsőséges időjárás fenyegeti Ázsiát

India és másik négy ázsiai ország jelentős veszélyekkel nézhet szembe a klímaváltozás okozta extrém időjárási körülmények miatt. A természeti csapások a külföldi befektetések visszaszorulását is hozhatják.

India jelentős veszélyekkel nézhet szembe a következő harminc év során a klímaváltozás okozta extrém időjárási körülmények miatt – közölte a Maplecroft kockázatelemző vállalat legfrissebb eredményeit a Reuters. Az emelkedő tengerszint, árvizek és más természeti katasztrófák leginkább Ázsia és Afrika nagy ütemben fejlődő megavárosait érinthetik középtávon. A legnagyobb veszély a világ leggyorsabb ütemben fejlődő gazdaságainak lakosságát, ökológiai rendszerét és üzleti környezetét fenyegeti.

A Maplecroft által végzett elemzés 170 ország veszélyeztetettségi helyzetét vizsgálja – 25 négyzetkilométeres egységekre lebontva –, mely segítséget nyújt a vállalatoknak és önkormányzatoknak, hogy a regionális fejlesztésekben és beruházásokban figyelembe tudják venni az adott terület jövőbeni szükségleteit és helyzetét. A vizsgálat 42 szociális, gazdasági, és környezeti tényezőt vett figyelembe és ennek eredményeképp megállapításait három csoportban írta le: a klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák gyakorisága, az emberek életében okozott hatásaik, valamint az ország krízishelyzetekhez való alkalmazkodóképessége alapján.


Az elemzés 16 „extrém veszélyben” levő országa közül Banglades (1.), India (2.), a Fülöp-szigetek (6.), Vietnam (13.) és Pakisztán (16.) olyan ázsiai országok, melyekben nem csupán figyelemre méltó gazdasági növekedés valósul meg, de jelentős szerepet töltenek be a világgazdaság talpra állításában, emellett a nyugati vállalkozások terjeszkedésének is meghatározó célpontjaik. Matthew Bunce, a Maplecroft vezető környezeti elemzője szerint ezek az országok nagymértékű külföldi befektetéseket vonzanak, melyeknek műveleteit és vagyonát veszélyeztetik a természeti katasztrófák. A vizsgálat célja, hogy a régiók sebezhetőségét pontosan ismerve rugalmasabban felkészülhessenek ezek a beruházások a váratlan eseményekre és változásokra.

A legnagyobb veszélynek kitett országok közös tulajdonságai között szerepel a nagymértékű szegényég, sűrűn lakott területek, gyakori természeti katasztrófák, valamint az aszállyal és árvízzel sújtott mezőgazdasági területeiktől való függés. Pakisztánban 2010 során több mint 20 millió lakost (a lakosság tíz százaléka) érintettek özönvízszerű áradások, valamint 1700 embernél többnek okozták a halálát. India esetében – a többi intenzív esőzéssel sújtott dél-ázsiai országhoz hasonlóan – a jövőbeni befektetések csökkentésével fenyegethet a természeti csapások nagy száma.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »