Indiai terrorveszélyre figyelmeztetnek

Öt nyugati ország is terrorveszélyre hivatkozva fokozott óvatosságra inti Indiába utazó lakosait. Újdelhi tiltakozik és turizmusát félti.

India aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland által kibocsátott utazási figyelmeztetésekkel kapcsolatban, melyben fokozott óvatosságra intik a turistákat, az ünnepi időszakban, mivel fennáll egy indiai terrortámadás veszélye – közölte a BBC. Az amerikai Külügyminisztérium felhívja az Indiába utazók figyelmét , hogy helyi médiaközlések szerint piacok, tömegközlekedési eszközök, vallási helyek, hotelek, valamint éttermek a lehetséges terroristatámadások célpontjai.

Az indiai hatóságok attól tartanak, hogy a riasztások súlyosan fogják érinteni az Indiába érkező turisztikai forgalmat, ezért a kormány igyekszik meggyőzni az öt kérdéses országot az utazási felhívások visszavonásáról, mindeddig sikertelenül. Az ausztrál külügyminiszter, Kevin Rudd szerint rutineljárás a figyelmeztetés, semmilyen konkrét veszélyről nem tudnak.

2011. januárja és augusztusa között 3,8 millió turista érkezett Indiába, mely tíz százalékos növekedés jelent az előző év azonos időszakához képest – írja a Hszinhua (Xinhua). Ugyanakkor Szubodh Kant Szahaj idegenforgalmi miniszter Times of India által közölt nyilatkozata szerint egyelőre nem tapasztalható visszaesés a turistaforgalomban. „Ez semmi más, mint szándékos pánikkeltés.” Ennek ellenére a turisztikai szektor attól tart, hogy az utazási figyelmeztetések a külföldi turisták foglalásainak 10–15 százalékos visszamondását fogja eredményezni és ez tovább rontaná az ország népszerűségét. A világ legfelkapottabb utazási célpontjainak India csupán 0,59 százalékát teszi ki, jelentős mértékben le van maradva a szomszédos Kína (5,8%) és a szintén délkelet-ázsiai Thaiföld (1,62%) mögött. Míg Phuket szigete 5 millió utazó keresi fel, az indiai tengerpartokat csak 2,7 millió külföldi turista látogatja meg; a kínai Nagy Falat 10 millió, a Taj Mahalt csak 3,1 millió külföldi tekinti meg.

Az utazási felhívás október 18-tól január 20-ig van érvényben, mely időszakba számos hindu, iszlám, valamint más vallási és világi ünnep esik. A veszélyességi felhívás azért sem indokolatlan, mivel az utóbbi évben több robbantás is történt indiai városokban, a legemlékezetesebb júliusi, Mumbai belvárosában végrehajtott robbantásban 19 ember vesztette életét.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »