Elmarad a pénzügyminiszterek találkozója

A találkozó lemondása sokak szerint baljós jel arra nézve, hogy az EU vezetői képtelenek lesznek megoldani az Európai Unió egyre erősödő szuverén adósságválságát. Az Unió pénzügyminiszterei által tegnapra tervezett meeting azon kételyek miatt maradt el, hogy az euróövezet kormányai továbbra is képtelenek előhozakodni egy, a szuverén adósságválságra adott, átfogó és EU-s forrásokat felhasználó megoldással. Az állam- és kormányfők találkozójára bár sor került, de a pénzügyminiszterek kihagyása azt bizonyítja, hogy még mindig nincs közös megoldási stratégia.

Az egyik brüsszeli tisztviselő szerint az intézkedéscsomagra vonatkozó tervekkel kapcsolatban még mindig nincs egyetértés az államok között, és addig nem érdemes a pénzügyminisztereket bevonni, míg meg nem születik a közös megegyezés.

Az Európai Tanács soros elnökségét adó Lengyelország rendezte volna a csúcsot, amelyen a vezetők feladata az euróválságot kezelő olyan intézkedések véglegesítése lett volna, mint Görögország adósságterhének csökkentése, vagy az európai bankok feltőkésítése. A pénzügyminiszterek ezen aktusa azonban azt a gyanút keltheti, hogy hiányoznak a szükséges kompetenciák a megoldási mechanizmusok eredményes kidolgozására.

A lengyel elnökség kiadott sajtónyilatkozatában a következőképp reagált: „A szuverén adósságválságot érintő átfogó intézkedéscsomaggal kapcsolatos munka az állam- és kormányfők ülésén napirenden lesz.” A további feladatok a pénzügyminiszterekre hárulnak majd, de a cél mindenképpen a helyzet lehető leggyorsabb megoldása lesz.

Balajthy Henrietta

Friss hírek