Egymást járatják le a republikánus elnökjelöltek

A Las Vegas-ban megrendezett republikánus elnökjelölti vitán Rick Perry egészen új oldalát mutatta meg, és Mitt Romneyt kemény kritikával illette. Erősen kérdéses, hogy Perry megítélésének jót tettek-e a vita hevében elhangzott személyes vádaskodásai, amelyeket egyébként Romney könnyedén és határozottan visszautasított. A legnagyobb hasznot azonban az ilyen típusú vitákból a politikai ellenfél, a demokraták húzhatják.

A legutóbbi elnökjelöltségért folytatott vitát követően egyre biztosabban kijelenthető, hogy három személynek maradt esélye Barack Obama hivatalos kihívójaként indulni republikánus oldalon a jövő évi elnökválasztáson, tudósit a Telegraph. Közöttük is jelenleg Mitt Romney tűnik az első számú esélyesnek a felmérések szerint, akinek támogatottsága kezdettől fogva magas. Mellette Herman Cain a maga megnyerő stílusával és az üzleti világban szerzett komoly tapasztalatával okozhat meglepetést. A harmadik várható jelölt pedig az a Rick Perry, aki indulási szándékát nyilvánosságra hozva azonnal a legnépszerűbb jelölt lett, ám a viták alatt nyújtott gyengébb teljesítményei egyre inkább hátráltatják.

Rick Perryt eddig azzal vádolták egyes hangok, hogy egy alvajáróhoz hasonlóan kampányol. A hivatalos szerepléseken nyújtott határozatlan fellépései, valamint néhány felmerülő kérdés során tapasztalt bizonytalanságai megkérdőjelezik a felkészültségét. Perry a legutóbbi Las Vegas-i vitán azonban egészen új arcát mutatta a közönségnek. Bátor kiállással igyekezett ellenfelei fölé nőni, ám mindezt kemény támadások által képzelte el, amelyek nem minden esetben érték el céljukat.

Az 1500 fős közönség, és tévénézők milliói előtt megtartott vita kezdetén a jelöltek Herman Cain adótervét kezdték támadni, amelyben Rick Santorum járt az élen. Cain meglepően zavarodottan és gyenge érvekkel próbált védekezni. Az általa eltervezett adóreform legnagyobb hibájának a lakosság 84 százalékát érintő adóemelést róják fel, amit nehezen tudott Herman Cain tagadni. „Ön összetéveszti a narancsot az almával” – reagált Mitt Romney kérdésére, aki annyit kérdezett tőle, hogy a forgalmi adót eltűntetné, vagy éppen sokkal magasabbra emelné. Nem sokan tudták követni, hogy a narancs-alma hasonlat hogyan helyettesíthető be e konkrét kérdésbe. Ezután nem volt nehéz Romneynak viccet csinálnia Cain adótervéből.

Az adózási téma csak a kezdet volt. Rick Perry ez alatt már készült a Romney elleni támadásokra. Először a Massachusetts-et érintő egészségügyi törvényt kritizálta éles hangon, és a szót akkor sem adta át, amikor a moderátor figyelmeztette, hogy lejárt az ideje, és Romneyt illeti meg a válaszadás lehetősége.

A következő vitapont a bevándorlás kérdése volt, amely már személyes vádaskodásba torkollott. Perry álszentnek nevezte Romney-t, és azzal vádolta, hogy illegális bevándorlókat alkalmaz füvének lenyíratására. „Az én szememben Ön elvesztette minden hitelét, mivel illegális munkavállalókat bérel fel a saját otthonában, és ezzel tisztában is van. Azzal, hogy most kiáll elénk, és a bevándorlás problémájáról beszél, a legnagyobb képmutatást követi el” – jelentette ki Perry.  Az egykori massachusettsi kormányzó azonnal tagadta a vádakat, és olyan bizonyítékokat követel, amelyek alátámasztják, hogy az általa megbízott cég illegális bevándorlókat alkalmazna.

Romney válaszát ekkor is folyamatosan félbeszakította Perry, amire vetélytársa elegánsan reagált. „Tudja, ha az Egyesült Államok elnöke szeretne lenni, tanulja meg, hogy egy vitában mindkét felet engednie kell beszélni” – vágta ki magát Romney, a közönség szimpátiáját is megnyerve. Mikor Perry a vita hevében már arról beszélt, hogy Romney mágnesként vonzza az illegális bevándorlókat, a nézők nagy része már hangos fújozással tudatta nemtetszését. A közönség akkor is látványosan Perry ellen fordult, amikor ő arról beszélt, hogy Amerika elsőszámú problémáját az olyan emberek okozzák, mint Mitt Romney, aki törvényes tartózkodási engedély nélküli idegeneket dolgoztat.

Az eseményeket követően másnap Mitt Romney szóvivője elmondta, hogy amit Rick Perry feszegetett, az egy régi történet, még 2006-ban cikkezett erről a Boston Globe. Romney fűnyírásra alkalmazott cégében valóban kiderült az egyik munkatársról, hogy illegális bevándorló, ám amint fény derült erre, egyből elbocsátották. Ennek az ügynek a mostani kampányban semmilyen jelentőséget nem kellene tulajdonítani. Rick Perry eddigi meglehetősen gyenge szerepléseit igyekezett kompenzálni ezzel a kirohanással, ám a közönség reakcióiból ítélve még nagyobb baklövést követett el. Nemcsak saját magát hozta nehéz helyzetbe, de a republikánus mezőnyre is rossz fényt vethet, ha egymás személyére vonatkozó sértegetések irányába terelődnek ezek a rendkívül fontos televíziós szereplések.

A vita más résztvevői, Michele Bauchmann, Ron Paul, Newt Gingrich és Rick Santorum, továbbra is a háttérben maradtak. Herman Cain és Rick Perry szereplése ellentmondásos volt. Perry kétségtelenül erőteljes fordulatot vett korábbi önmagához képest, amelyet számos kritika ért, de meglehetősen megkérdőjelezhető, hogy ez a mostani kemény, helyenként agresszív vitázó szerep mennyivel inkább nyeri el az emberek tetszését. A vitaest győztesének vélhetően Mitt Romney nevezhető, aki végig magabiztos volt, ügyesen hárította el a személyét ért támadásokat, és fordította azokat a saját javára. A legnagyobb hasznot azonban könnyen lehet, hogy maguk a demokraták húzhatják. Ha a republikánusok egymás lejáratására fognak fókuszálni, akkor gyakorlatilag a demokraták tevékenysége nélkül is már tele lesz támadási felületekkel a jövőbeli elnökjelölt. A demokraták majd nyugodtan kérdezhetik, hogy a befutó republikánus jelöltben miért kellene bízni, ha maguk a republikánusok sem bíznak benne, és személyét durva kritikákkal illetik.

Császi Márton

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »