Mitől fél az RMDSZ?

Fölöttébb kényelmetlen az RMDSZ számára a Magyar Polgári Párt által kezdeményezett népszavazás ügye. Magyarázkodnak, kifogásokat keresnek a szövetség képviselői, csak hogy ne kelljen egyértelműen állást foglalniuk. Ezt tükrözi Antal Árpád sepsiszentgyörgyi RMDSZ-elnök tegnapi, ellentmondásokkal tűzdelt nyilatkozata is.

A városvezető egyrészt magának és csíkszeredai kollégájának tulajdonítja Hargita és Kovászna megye egyesítésének ötletét, aztán – talán önmagával vitába szállva? – azt fejtegeti, miért nem lenne jó ötlet az. Már-már képtelen érveket sorakoztat fel, a dekoncentrált intézmények alkalmazottjait félti a munkanélküliségtől, a bukaresti pénzosztás mikéntjét ecsetelgeti, úgy tesz, mintha nem tudná, ennek legfontosabb szempontja Romániában mindig is a pártpolitikai hovatartozás volt.

A szövetség más képviselőivel együtt azzal dicsekszik, hogy az RMDSZ meg tudja akadályozni a számunkra hátrányos közigazgatási átszervezést, de maga veti fel: szükség lenne a népakarat kinyilvánítására, ha úgymond valamely ördögi elme a két megyét elválasztaná egymástól. Képtelen szabadulni a pártpolitikai logika béklyóitól – vagy talán szociológusi reflexei kerülnek minduntalan előtérbe –, legalábbis erről tanúskodik azon megjegyzése, miszerint az MPP politikai tőkét akarna kovácsolni a kérdésből. Elemzéseket, tanulmányokat említ, melyeket ők készítettek, és melyekről egyeztetni kéne, ezek tartalmáról azonban semmit sem szól, a tárgyalásra való hajlandóságról pedig sokat elárul, hogy a nyár óta felvetett javaslatról még mindig nem sikerült érdemben egyeztetniük a két magyar párt képviselőinek.

Kilóg hát a lóláb a máskor sokkal felkészültebben nyilatkozó polgármester érveléséből: nem merik felvállalni a népszavazási kezdeményezés nyílt ellenzését, de támogatni sem akarják azt. Talán kormányzati partnereik reakciójától tartanak, akik kipenderíthetik őket a hatalomból, ha túlfeszítik a húrt, talán hiúsági kérdés a szövetség vezetői számára, nem akaródzik elfogadni az MPP-s javaslatot, talán nem szeretnék, ha rajtuk kívül mások is véleményt fogalmaznának meg a régiósítás kérdésében – bárhogy is legyen, e kétkulacsos politizálást az RMDSZ háromszéki vezetői sem folytathatják a végtelenségig. Előbb vagy utóbb – talán már a megyei önkormányzat hétfői ülésén – kiderül, mennyire gondolták komolyan az ellenzékkel való párbeszédet, a közös fellépést a székelyföldi régióért.

Háromszék.ro

Friss hírek