Új medencét kap Szabadka, a Népszínház projektuma viszont módosul

A szabadkai városi képviselő-testület csütörtöki ülésének napirendjén mindössze két pont szerepelt, ennek ellenére a képviselők mintegy hat és fél órán keresztül vitatkoztak. Mint ismeretes a szabadkai önkormányzat le akarja állítatni a sétaerdei medencekomlexum építését, helyette a Prozivka lakótelepen egy újba kezdene bele, emellett az épülő Népszínház meglévő projektumát módosítanák.

Még az ülés elején Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke azt javasolta, hogy az első napirendi pont miatt — amelyet 27 képviselő indítványozott, és amely keretében tárgyalták a sétaerdei medencekomplexum további sorsát — halasszák egy későbbi ülésre. Szerinte a záradékjavaslat hiányos, azt a Városi Tanács nem vitatta meg, és a polgármester sem mondott róla véleményt, emellett a párt frakciója kérésre sem kapta meg a teljes dokumentációt. Slavko Parać, a képviselő-testület elnöke válaszában elmondta, hogy a szabályzat szerint jártak el, hiszen a tanács képviselőinek egyharmada indítványozta a javaslatot, vagyis minden szabályszerűen történt. Gojko Radić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője elmondta, hogy illett volna a 27 képviselő, vagyis azok nevét megosztani a testülettel, akik kezdeményezték a javaslatot. Petar Balažević, a DS frakcióvezetője szerint a készülő 2012-es városi költségvetés miatt volt szükség napirendre tűzni a sétaerdei medencekomplexumot, illetve a Népszínház ügyét.

Duško Guslov, a polgármester beruházási ügyekkel megbízott helyettese, az első napirendi ponttal kapcsolatban elmondta, hogy a 16 éve épülő sétaerdei medencekomplexum építésének a befejezésére nincs elég pénz, a rendelkezésre álló, mintegy 535 millió dinár nem elég, több mint 1 milliárd dinárra lenne szükség. A munkálatokat leállítják, a félig kész objektumot pedig konzerválják, és az 535 millió dinárt egy új fedett medence megépítésére fordítják, a munkálatok ez év decemberében kezdenék el, és 7 hónapon belül el is készülne. A prozivkai négyezer négyzetméteren fekvő komplexumban két medence lesz, lelátóval, és minden szükséges kísérő objektummal.

A Demokrata Párt szerint a sétaerdei medencekomplexum megépítése nagyjából 12 millió euróba került volna, melyre eddig kétmillió eurót költöttek el. Tizenöt év után a munkálatok most jutottak abba a fázisba, hogy befedték volna a komplexumot, majd a klimatizációhoz és az uszodatechnikához szükséges felszerelést kellett volna megvásárolni és beépíteni. A tervek szerint jövőre elkészült volna az objektum, de a nehéz gazdasági helyzet miatt valószínűleg nem tudták volna folyósítani a szükséges további 500 millió dinárt. Dr. Radmilo Todosijević, a Szerb Haladó Párt képviselője szerint 1995-ben, amikor elkezdték építeni a medencekomplexumot, 10 millió márkára becsülték a beruházás értékét, szerinte ha most a rendelkezésre álló pénzt nem költik az objektumra, akkor sosem fejezik majd be az építkezést. 

Pásztor István (a képen), a VMSZ elnöke, városi képviselő a napirendi ponttal kapcsolatban elmondta, hogy már rég megszületetett a döntés, a szerb kormány korábbi döntésével hozott határozatot egy új medence megépítéséről a Prozivka lakótelepen. 

— Heves reakciókat vált ki, amikor balkanizálódásról beszélek, holott, ami most történik a városban szintén engem igazol. Becsapják, félrevezetik a polgárokat — mondta Pásztor. A DS megalománnak nevezi a beruházást, holott 2007-ben, pont a Demokrata Párt bővítette ki az eredeti, 1995-ös terveket, ugyanis még közel 2 ezer négyzetmétert terveztek hozzá a már meglévő 9 ezer négyzetméteres medencekomplexumhoz. Welness központtal, bowling pályával, étteremmel, és üzlethelységekkel bővítették ki az objektumot. Pásztor szerint nem lehet tudni biztosan, hogy a város eddig mennyit költött az építményre, az illetékes szervek sem tudtak információval szolgálni ezzel kapcsolatban, ugyanakkor a DS tisztségviselői, még Oliver Dulić környezetvédelmi és területi tervezési miniszter is, korábban gyakran nyilatkozták, hogy megvan a pénz a medence befejezésére. Pásztor hozzátette: nem szabadna félbehagyni az építkezést, a terveket felül kellene vizsgálni, és szakaszokban befejezni a munkálatokat. 

Saša Vučinić, a város első embere elmondta, hogy támogatja a javaslatot, a pénz megvan, és 7 hónap múlva elkészülhet az új medence, ám ha a meglévő eszközöket a sétaerdei medencekomplexumba fektetik, akkor jövőre sem lesz medencéje a városnak, hiszen ebből az 535 millió dinárból képtelenség befejezni az objektumot. A VMSZ képviselői szerint politikai döntésről van szó, amivel csak szavazatokat akar besöpörni a DS. Több képviselő kifejtette: építkezni nem decemberben szoktak, és nehezményezték azt is, hogy a Demokrata Párt hogyan mer teljes felelősséget vállalni az építkezésért, amikor tavasszal választások lesznek. Végezetül, mintegy 6 órás vita után a javaslatot többségi szavazattal fogadták el, vagyis decemberben elkezdik az új medence építését.

A színház épületével kapcsolatban elhangzott, hogy a meglévő projektumot át kell dolgozni, hogy reális, anyagilag elérhető és a szükségleteknek megfelelő objektum épüljön fel. A városi képviselő-testület, a Szerb Haladó Párt tartózkodása mellett támogatta a javaslatot.

Vajdaság.ma

Friss hírek