Cristina Fernández győzelmét hozták a választások

Argentínában október 23-án tartották az elnökválasztást, melynek eredménye egy percig sem volt kétséges. Cristina Fernández elnök ugyanis oly hatalmas népszerűségnek örvend a dél-amerikai országban, hogy a győzelemben majdhogynem biztos lehetett, a kérdéses inkább az volt, hogy a választópolgárok hány százaléka szavaz rá.

A vasárnap esti szavazás végeredménye alapján az elnök 53,93%-os támogatottságot szerzett, amely 1983 óta a legmagasabb arány, az elmúlt 28 évben egyetlen elnöknek sem sikerült ennyi szavazatot elnyerni. Az elemzőközpontok (Poliarquía, OPSM, Equis) feltevése helyes volt, a szavazás előtti napok adatfelvétele alapján 52-55%-os győzelmet jósoltak az elnöknek.

A második helyet Hermes Binner, mindössze 16,89 százalékkal szerezte meg; a harmadik helyre Ricardo Alfonsín került, 11,14%-kal; Alberto R. Saá 7,99%-os támogatottságot tudhat magáénak; Eduardo Duhalde ex-elnök 5,89%-ot szerzett, mely politikai karrierjének kezdete óta a legszerényebb eredmény; Jorge Altamira 2,32%-ot; míg Elisa Carrió 1,84%-kal került az utolsó helyre, írja az Infolatam. A radikális párt jelöltje, Alfonsín harmadik helye negatív meglepetés volt, ugyanis az előzetes választásokon ő a második helyet szerezte meg, most azonban alulmaradt Binerrel szemben.

A győzelmet követően Fernández elmondta, hogy „Néstor Kirchner munkássága az alapja a mai győzelemnek, az ő érdemei nélkül lehetetlen lett volna mindezt véghezvinni”.

Az elnök 53,93%-os győzelmével pártja abszolút többséggel került be a Kongresszusba. A magas százalékarány miatt második fordulóra nem kerül sor.

Az argentin állampolgárok 76%-a vett részt vasárnap este a választáson, ez több mint 28 millió embert jelent. A választás teljesen rendben zajlott.

Az elnökre San Luis kerület kivételével mindenhol leadhatták a voksukat a választópolgárok, rekordmennyiségű szavazatot azonban a legszegényebb régiókból kapott.

Elemzők szerint az elnök a szavazáson elért hatalmas sikert főleg a gazdaságban elért eredményeinek köszönheti. Fernández érdemei között említhető még az emberi jogok területén alkalmazott politikája, elhunyt férje, Néstor Kirchner által kezdeményzett, a diktatúra idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel kapcsolatos elszámoltatás folytatása, ezen kívül a szociálpolitika terén is változásokat kezdeményezett, növelte a nyugdíjakat és a minimálbért is, és bevezetett egy általános segélycsomagot gyermekes családok részére.

A választást követően ezrek özönlötték el Buenos Aires utcáit, ahol mindannyian az elnök győzelmét ünnepelték.

Az elnök sokáig hallgatott arról, hogy újrajelölteti-e magát, és indul-e az őszi választáson, azonban bennfentesek szerint ez sohasem volt kétséges. Népszerűsége folytán pedig senki sem hitte, hogy más is győzhet az október 23-i megmérettetésen.

Sándor Nóra

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »