Nemet mondanak a hallgatói szerződésre a lengyel egyetemek

Semmit sem akarnak aláírni a rektorok, bár a felsőoktatási törvény előírja, hogy az idei tanévtől kezdve minden hallgatóval tanulmányi szerződést kell kötni.

Nem akarnak a rektorok szerződést kötni az államilag finanszírozott hallgatókkal, annak ellenére sem, hogy az idén életbe lépő, új lengyel oktatási rendelet szerint szerződésben kell évente meghatározni a költségtérítés fizetési feltételeit.

A szerződés létjogosultsága

A szerződésnek részben az a célja, hogy a hallgató jobban megismerje a jogait, kötelezettségeit és már a tanulmányai kezdetén tisztában legyen azzal, hogy milyen költségek várhatóak. A terv támogatói szerint szerződés hiányában a hallgató nem tudja magát megvédeni olyan esetekben, mint például a tanulmányi és vizsgaszabályzat tanulmányok ideje alatti megváltoztatása. Az új szabályzat szabad kezet ad a szakirányok alakításában, ezzel nagyobb szabadságot és egyúttal nagyobb felelősséget hárít az egyetemistákra.

 Lengyelországban tandíjat jelenleg a magánoktatásban részt vevő hallgatók, esti és levelező tagozatosok, valamint félévismétlők, másoddiplomások és két szakirányt végzők fizetnek. Az ő esetükben egyértelműen szükség van a szerződésre.

A problémára az adhat okot, ha például egy nappali tagozatos hallgató vizsgát ill. félévet ismétel és ezért fizetnie kell, valamint, hogy most már azok a hallgatók is fizetnek tandíjat, akik az előírt képzési időn belül nem végzik el az adott szakot, illetve szakot váltanak. Egyelőre kérdéses, hogy velük végül fognak-e szerződést kötni az egyetemek.

Szerződéskötés pro és kontra

A hallgatói jogok biztosa évente 3500 állami felsőoktatási intézményre vonatkozó panaszt kap kézhez, a legtöbbet amiatt, hogy nem tartották be a felsőoktatási intézmények az oktatáshoz szükséges feltételeket.

A Lengyel Rektori Konferencia pénteken tárgyalta a kérdést és végül arra a döntésre jutott, hogy a nappali tagozatos, államilag finanszírozott hallgatókkal nem köt szerződést. Jerzy Woznicki, a rektori konferencia igazgatóságának tagja szerint a szerződésnek csak a költségtérítést fizető hallgatók esetében van értelme, az államilag finanszírozott hallgatók jogait elegendő, ha az egyetemi szabályzat koordinálja. Velük szerződést kötni időpocsékolás lenne.

Ezzel szemben A varsói Civitas Collegium rektora, Edmund-Wnuk Lipinscki szerint az a helyes eljárás, ha évente köt szerződést a hallgatókkal az egyetem, álláspontja szerint ennek köszönhetően kevesebb kirúgásra lenne szükség, mert a hallgatók tisztában lennének a jogaikkal.

A lengyelországi hallgatói önkormányzatok tiltakoznak a rektori konferencia döntése ellen. Úgy vélik, az egyetemisták számára a szerződés az egyetlen út a hallgatói jogok biztosítására. Papír híján az államilag finanszírozott hallgatók nem tudják megvédeni magukat, nem tudják érvényesíteni állampolgári jogaikat. A hallgatói önkormányzatok úgy döntöttek, decemberig adnak haladékot a szerződéskötések pótlására, ha addig erre nem kerül sor, tiltakozni fognak.

Csontos Zsuzsanna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »