Ki az úr Észak-Nigériában?

Az elmúlt két hétben történt merényletek, melyet a Nigéria észak részén tevékenykedő iszlamista Boko Haram követett el, megkérdőjelezi a nigériai kormány azon állítását, miszerint kézben tartják az ottani eseményeket. A terrorszervezetnek tartott Boko Haram ellen nem rég meghirdetett harc kézzel fogható sikerei így még váratnak magukra.

Október 16. és 23. között a nigériai Boko Haram három nagyobb merényletet hajtott végre és vállalt fel. A biztonsági erők augusztusban meghirdetett harca és a hivatalos kommunikáció, miszerint kézben tartják az eseményeket így erősen megkérdőjelezhető. Az összecsapások gyakoriak a Nigéria északi, többségében muszlimok által lakott országrészben a Boko Haram és a fegyveres erők között. Azonban a sok letartóztatás ellenére a rengeteg halálos áldozattal járó hadjárattal – a merényletek tanúsága szerint – még nem sikerült elérni.

16-án, vasárnap Modu Bintubét, Borno állam egyik parlamenti képviselőjét maiduguri otthonából kilépve érte több lövés a fején és a mellkasán – sérüléseibe azonnal belehalt. A Boko Haram másnap hivatalosan felvállalta a gyilkosságot. A kormányerők és az iszlamisták között pont Borno államban a leghevesebbek az összecsapások, valamint ezen a területen hajtották végre a legtöbb merényletet.

Szintén vasárnap bombatámadás érte az ugyancsak Borno államban található Gombe városának rendőrkapitányságát. A merényletbe hárman belehaltak, majd az elkövetőkkel kialakult tűzharcban több rendőr és iszlamista meghalt.

Október 23-án az állami televízió egyik operatőrét, Alhadzsi Zakariya Isát szintén Maiduguriban ölték meg. Isát otthonától követte a merénylő, aki pár méterrel arrébb lelőtte. A helyi szakszervezet szerint az operatőrnek nem volt köze a Boko Haramhoz és munkája sem kapcsolódott a szervezethez. Azonban az iszlamisták közlése szerint „Zakariyát azért öltük meg, mert a biztonsági szolgálatok informátora volt (…) Információkat szolgáltatott a biztonsági szolgálatoknak, amik több tagunk letartóztatásához vezetett. Nem azért öltük meg, mert újságíró volt, hanem helytelen viselkedése miatt, ami ellentmond munkája etikettjének. Nem neheztelünk az újságírókra (…). Ha rosszul idéznek vagy mutatnak be minket, akkor felhívjuk őket, és megkérjük őket, hogy javítsák ki a hibát” – mondta Abu Qaqa, a Boko Haram szóvivője. Az Állami Biztonsági Szolgálat nem kívánta kommentálni az állítást, miszerint Isa informátor volt.

A kormányerők az augusztusi, abudzsai ENSZ-épület elleni merénylet után hirdettek harcot a Boko Haram ellen. Abban a robbantásban, ami a szervezet első elismert öngyilkos merénylete volt, 23-an haltak bele, köztük több ENSZ-alkalmazott is. A kormány azt állítja, akcióik sikeresek, több vezetőt is sikerült elfogniuk, és kézben tartják az észak-nigériai eseteket. Azonban ezt független hírforrás nem tudja megerősíteni, mert a veszélyes területekről kivonultak a hírközlő szervek, így az egyetlen kútfő ez ügyben maga kormány, amely sokak szerint nem a valós tényeket közli. Ez csak tovább erősíti a szkeptikusokat, akik szerint az elnök, Goodluck Jonathan képtelen kézben tartani a helyzetet, hiszen maga a katonai fellépés is azután kezdődött, hogy a tárgyalások zátonyra futottak. Elemzők attól tartanak, hogy a helyzet egy nagyobb konfliktusba fog torkollni.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »