Küszöbön a horvátországi parlamenti választások

Még a nagy nyári forróságban járultak az urnák elé a horvátországi magyarok, megválasztva kisebbségi önkormányzatukat. A tél közeledtével pedig már parlamenti választásokra készülnek, egyes pártok megtartották kampánynyitójukat, felállították jelöltjeiket.

Választások után

A júliusban megrendezett, sorrendben a harmadik, kisebbségi önkormányzati választásokon a Magyar Egyesületek Szövetségének jelöltjei mindent elsöprő sikert arattak országszerte. A horvátországi magyarok négy megyében, öt városban és tíz járásban szavazhattak a kisebbségi önkormányzatokra, kisebbségi képviselőt pedig összesen nyolc megyében, hét városban és hat járásban választhattak. Bár a részvételi arány a nyári választásokon igen alacsony volt, a horvátországi magyar pártok, az országgyűlési választások közeledtével, intenzív kampányba kezdtek képviselőjelöltjeik mellett, minél nagyobb részvételre buzdítják a magyar lakosságot.

Választások előtt

Október 18-án Csúzán tartotta kampánynyitó rendezvényét a Magyar Egyesületek Szövetsége, készülve a december 4-i választásokra. A MESZ augusztusi elnökségi ülésén hoztak döntést arról, hogy az ernyőszervezet ismét Sója Dénest indítja képviselőjelöltként az országos választáson, hiszen a Hercegszöllősi járás elöljárója parlamenti képviselőként az utóbbi négy évben is sokat tett a horvátországi magyarságért. Helyettese Juhász Sándor lesz.

A kampánynyitón Juhász Sándor, a MESZ elnöke mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta: magyarságunk – a Horvátországban hivatalosan elismert többi kisebbséghez hasonlóan – újfent döntéshelyzetbe kerül. A MESZ megalakulása óta nagy energiát fordít arra, hogy a horvátországi magyarság helyben maradásának, megmaradásának feltételeit biztosítsa. A MESZ idén „A szülőföldön magyarként boldogulni!” kifejezést választotta mottójául, és törekvéseit 12 pontban foglalta össze.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége országos elnöksége október 8-án tartotta őszi ülését a szervezet eszéki rendezvénytermében. Az ülésen először az ügyvezető elnök, majd az elnök beszámolója hangzott el: Jankovics Róbert az előző ülés óta eltelt időszak eseményeit összegezte, szólt az eszéki Európa-napról, elmondta, hogy a HMDK küldöttségét fogadta Orbán Viktor miniszterelnök zágrábi hivatalos látogatása során, majd felsorolta az év eddigi rendezvényeit. A tanácskozáson többek között a HMDK parlamenti képviselőjelöltjeiről is döntöttek: a decemberi választásokon a Jankovics Róbert indul a szervezet színeiben, helyettese pedig Szántó Tibor lesz.

A december 4-i parlamenti választások napjáról júliusban állapodtak meg a horvátországi kormányzó pártok, mivel Horvátország európai uniós csatlakozási megállapodásának aláírása december 9-én esedékes, a parlamenti választás néhány nappal előtte kerül megrendezésre.

Kitekintő

Friss hírek