Fagyponton a nyugdíjak: nem lesz emelés

Várhatóan csak a jövő év második félévétől válik lehetővé a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek emelése Romániában – erősítette meg lapunknak Gyerkó Lászó RMDSZ-es szenátor, aki részt vett a jövő évi költségvetésről szóló koalíciós tanácskozáson. Elképzelhető, hogy a kormány csupán a jövő év második félévétől emeli a nyugdíjakat és állítja vissza az eredeti szintre a közszférában tavaly lefaragott béreket – jelentette ki az Új Magyar Szónak tegnap Gyerkó László szenátor.

Az RMDSZ-es politikus részt vett azon a megbeszélésen, amelyen Mugur Isărescu jegybanki kormányzó és Gheorghe Ialomiţianu pénzügyminiszter ismertette a koalíciós pártok vezetőivel a jövő évi költségvetés alapjául szolgáló adatokat. „Számokkal egyelőre nem kívánok szolgálni, mert még semmi sem végleges, de annyit mondhatok, hogy visszafogott költségvetésünk lesz” – mondta az ÚMSZ-nek Gyerkó.

A szenátor szerint a tegnapi tanácskozáson ismertetett adatok arra engednek következtetni: ha a gazdasági növekedés a prognózisoknak megfelelően alakul, lesz elegendő tartalék arra, hogy a második félévben emeljék a nyugdíjakat és a közalkalmazotti béreket. „Ám ez csak az egyik forgatókönyv, amelyben gondolkozunk” – mondta a szenátor.

Egyelőre azt sem tudni még, hogy a kormány mekkora gazdasági növekedéssel, illetve mekkora deficittel számol majd a jövő évi költségvetésben. Gyerkó László tájékoztatása szerint a koalíció jövő héten tárgyal majd a Nemzetközi Valutalap (IMF) Bukarestben tartózkodó küldöttségével, ekkor véglegesítik majd ezeket az adatokat. Annyi bizonyos, hogy az Európai Bizottság két százalékos növekedést jósol Romániának, az IMF pedig még nem árulta el a prognózisát. A deficitről Gyerkó elmondta: minden jel szerint a kormány komolyan veszi majd az államfő kérését, és megpróbálja három százalék alá csökkenteni a költségvetési hiányt. „Ezt én teljesíthetőnek látom” – jegyezte meg az RMDSZ-es politikus.

Mint ismert, az RMDSZ korábban azt kérte a koalícióban: a költségvetés összeállításakor tegyék lehetővé a nyugdíjak inflációt is meghaladó mértékű növelését, illetve a lefaragott közszolgálati bérek visszaállítását.

Borbély László politikai alelnök – aki szintén részt vett a büdzséről szóló tanácskozáson – tegnap erről azt mondta: az RMDSZ azoknak a megoldásoknak a híve, amelyek nem vezetnek Románia ellenőrizhetetlen eladósodásához. „Meg kell néznünk, melyek a jövő évi gazdasági lehetőségek. Senki sem szeretne kiegyensúlyozatlan büdzsét” – mondta a politikus.

Mint ismert, az RMDSZ korábban arra hivatkozott: a nyugdíjak inflációnak megfelelő kiigazítását, illetve az országos bruttó átlagbér-növekedés 50 százalékának megfelelő emelését az egységes nyugdíjtörvény írja elő. A kormány azonban sürgősségi rendeletben elhalaszthatja a juttatások előírt megemelését.

A tavaly 25 százalékkal megnyirbált közalkalmazotti bérek visszaállításáról törvény nem szól ugyan, ám erre a kormányfő többször is ígéretet tett. Idén januártól végül 15 százalékkal emelték a fizetéséket, s az utóbbi hónapokban Emil Boc miniszterelnök már sokkal óvatosabban fogalmazott, amikor az eredeti szintre történő visszaállításuk került szóba.

Új Magyar Szó

Friss hírek