Újabb szuperfegyver jön az államadósság ellen

Amit el lehet képzelni, azt felsorakoztatták az uniós tanácskozáson azért, hogy megmentsék az eurózónát. A bejelentések szerint a jelenleg 440 milliárd eurós EFSF alap megmaradt 290 milliárd euróját egy speciális konstrukció révén megsokszorozzák, így az általa garantálható összeg 1000 milliárd eurós összegre növekszik. Ennek egy részét úgynevezett elsősegély formájában folyósítják, vagyis az államkötvényeken keletkezett veszteséget az első 10-20%-ig ez az alap fedezi, utána már a hitelezők sara lesz.

A részletek egyelőre még homályosak, az azonban bizonyos, hogy a bővítéssel még mindig nem lehet a teljes olasz-spanyol-portugál-ír adósságra garanciát vállalni. Az, hogy ki fizeti a révészt, még nem teljesen dőlt el; ugyanakkor sajtóértesülések szerint itt is a jolly jokert, vagyis Kínát vették elő a bűvészkalapból, aki pénzt adna az EFSF működéséhez.

Sejtésünk szerint ezzel megint néhány hét időt vett magának az EU, a részletek kidolgozatlansága és a gyermekbetegségek miatt azonban arra számítunk, hogy még legalább egyszer górcső alá kerül Görögország.

Forrás: Equilor Elemzés

Kitekintő / Equilor

Friss hírek