Megduplázódott a német befektetések száma

A Németországból érkező közvetlen befektetések száma Latin-Amerikában – beleértve a karibi térséget is – az utóbbi tíz évben duplájára nőtt. Így összességében a harmadik nagybefektető lett, az Egyesült Államok és Spanyolország után – olvasható a német Latin-Amerika Egyesülés tanulmányában.

Brazíliába és Mexikóba irányulnak főként ezen befektetések, méghozzá az iparba. Ez azért is kiemelendő, mert Európán kívül ez az egyetlen kontinens, ahol a német vállalatok kulcspozíciókat foglalnak el az ipari szektorban, ezen belül is az autógyártásban, gyógyszerek előállításában vagy a gépek gyártásában.

2001 óta a német vállalatok és leányvállalataik több mint 40 milliárd dollárt ruháztak be a térségben, míg összehasonlításképp Kína ugyanebben a tíz évben 22 milliárd dollárt.

A német vállalatok ráadásul magukkal hozták otthonról a környezettudatosságot is. Az utóbbi időben megfigyelhető a környezetvédelmi és a megújuló energiaforrásokat támogató projektekben való részvételük.

Az elmúlt tíz évben ezek a német vállalatok voltak a dél-amerikai beruházások fő résztvevői. Többek között a német acélgyár-óriás, a ThyssenKrupp brazíliai jelenléte is a német tőke terjeszkedését jelzi.

A latin-amerikai beruházások növekedése az ottani piacok által nyújtott vonzó lehetőségekre utal.

Kovács Bernadett

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »