Újabb külföldi segélymunkásokat raboltak el Szomáliában

Ismeretlen fegyveresek elraboltak egy dán és egy amerikai segélymunkást Szomáliában. A dán aknamentesítő csoportnak (Danish Demining Group, DDG) dolgozó férfit és nőt egy szomáli munkatársukkal együtt az ország északkeleti részén fekvő Galkayo város repülőterének környékéről hurcolták el.

A térségben szeptember óta jelentősen megugrott a szomáliai fegyveresek által elkövetett emberrablások száma: az al-Shabaab iszlamista milícia tevékenysége miatt a szomszédos Kenya a közelmúltban fegyveresekkel hatolt be az ország területére a lázadók megfékezése érdekében.

Ugyanakkor ezért az emberrablásért a korábbi esetekkel ellentétben valószínűleg nem al-Shabaab felelős: Galkayo települése nem az ő fennhatóságuk alá tartozik, hanem a félautonóm Puntföld és az átmeneti kormány által ellenőrzött területek határán fekszik.

Tési Áron

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »