Botrányok és simlik: zajlik a romániai népszámlálás

Alig vette kezdetét a népszámlálás Romániában, a nemzetiségeket botrányos módon akarják megvezetni, míg a Spanyolországban élő románok adatait is felveszik. Az elmúlt pár nap alapján már sok a tapasztalat, hogyan lehet megosztani és manipulálni. Ebből adunk most egy kis ízelítőt

Október 20. és 31. között tartják a romániai népszámlálást. Az elmúlt pár napról azonban mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy sikerrel indult a kötelező összeírás. Míg a románok vészesen ügyelnek arra, hogy ne csökkenjen 20 millió alá az ország lakossága, a nemzetiségi összetétel területén minél nagyobb homogenitásra törekszenek, nem csoda, hogy az RMDSZ által beindított zöld száma folyamatosan izzik.

Nemzetiségek megosztása, ignorálása

Legtöbb probléma magától értetődően a kérdőív azon részével van, ahol a nemzetiségre, az anyanyelvre, valamint a vallásra kérdeznek rá. Már ha rákérdeznek. Az elmúlt napok tapasztalatai szerint ugyanis több kérdezőbiztos opcionálisnak vélte magát a kérdés feltételét, míg csupán a válaszadás az. Ez betudható részben a kiképzéskor történt félretájékoztatásnak, de akár egyéni rosszindulatnak is. Emellett az is előfordult, hogy ceruzával vagy kiradírozható tollal írták be a válaszokat, noha az összeírásra külön, erre a célra készített tollakat kaptak. 

Komoly problémákat okoz, hogy ugyanennél a kérdéskörnél nincsenek előre megadott lehetőségek: a megkérdezettnek saját magának kell besorolnia magát egy adott közösséghez. Ezt utána a biztos összesíti és kategorizálja. Míg azonban a mócokat és a dobrudzsaiakat automatikusan a románhoz számolják, a magyarok esetében azt nem sikerült elérni, hogy a csángókat, a székelyet és a magyarokat ugyanezen automatizmus alapján számolják a magyar nemzetiséghez.

Hamisítási és manipulációs kísérletek tömkelege

Az MPP a népszámlálást megelőzően külön kampánnyal kívánta felhívni elsősorban a székelyek figyelmét arra, hogy vallják magukat magyarnak, és ne járuljanak hozzá a romániai magyarság egységének megtöréséhez, a támogatások valamint egyéb kedvezmények megvonásához. Ennek mintájára azonban a minap Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredán az MPP által szétszórt képeslapok másai jelentek meg a következő felszólítással: ,,Vállaljad nemzeted az októberi népszámláláson! Mindig székelyek voltunk! Székelyeket Székelyföldnek!”

Az MPP elhatárolódik természetesen az utóbbi verziótól és ügyészségi feljelentést is tett. Mindeközben Tőkés László irodáját is megkérdezték a helyes a megoldásról. A válasz az Erdély.ma szerint ,,nem minden magyar székely, de minden székely magyar – ez a logika.”

Romániában már a 30-as években meg kívánták osztani népszámláláskor a magyar közösséget, ennek több-kevesebb sikere volt. Az idei népszámlálást azonban a Népszámlálás.ro oldal ,, a rendszerváltást követő időszak legnagyobb, a nemzetiségi statisztikákat érintő hamisítási kísérletének” nevezi. Székelyföldön mégsem várható, hogy nagy létszámban nem vallják magukat magyarnak, viszont a csángók esete sokkal problémásabb, mivel leginkább anyanyelvük szerint tudják őket valamely csoportba sorolni, ha nem az egyéb kategóriába.

Hasonló attrocitásokat tapasztalnak a szászok is: míg van, aki németnek, más pedig szásznak vallja magát, a két csoport között nincs átjárhatóság. Emellett a kolozsvári Roma Párt is panaszt tett, mivel több romától nem kérdezték nemzetiségét. 

Pszichológiai küszöb és túlzott aggodalmak?

A Krónika beszámolója szerint Románia kínosan ügyel arra, hogy a lakosság száma ne süllyedjen a 20 milliós pszichológiai küszöb alá. Noha jelenleg 21 millióra teszik a román állampolgárok számát, akik közül legalább 2-3 millióan Nyugat-Európában dolgoznak. Róluk azonban nem kíván a román állam lemondani, ezért minden olyan állampolgár számbavételére lehetőség van, aki évente legalább egyszer otthon jár. Nélkülül ugyanis nagyobb lenne a nemzetiségek aránya is.

Bár a nyugat-európai románokat számba veszi a rendszer, a mintegy 39 000 magyar nemzetiségű egyetemista megszámlálása komoly gondokat okoz. Otthonukban ugyanis olyan kérdőívet töltenek ki, amelyik nem jeleníti meg nemzetiségüket, míg albérleteikben és egyéb szálláshelyeiken többen bujkálnak a biztosok elől félve illegális tartózkodóhelyeik felfedése miatt.

Mindeközben a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma bejelentette arra irányuló szándékát, hogy minden megyében felügyelje az összeszámlálás lebonyolítását. Szerintük ugyanis ,,a magyar szervezetek túlzott etnikai jelentőséget tulajdítanak ennek a közigazgatási akciónak” – írja a Krónika. Meglátásuk szerint ugyanis a magyarok azért manipulálják a számokat, hogy autonómiatörekvéseiket ezekkel támaszthassák majd alá. 

Kitekintő összeállítás - Zsár Virág

Friss hírek