Nagyobb földeken termelhetnek a kubai gazdák

A Raúl Castro által megkezdett reformok sorába illeszkedik egy újabb intézkedés, mely a gazdák által művelhető területek nagyságát kiterjesztené, fellendítve a kubai élelmiszertermelést.

Ennek értelmében a kubai termelő gazdák az eddigi, 2008-ban megállapított 13 hektár helyett 67 hektáron művelhetnék földjeiket.

Kubában a földek több, mint 70 százaléka az állam tulajdonában van, ennek fele azonban ugaron fekszik. Egy mezőgazdasági szakértő szerint a magánkézben lévő földeken (körülbelül 24 százalék) termelik meg az összes élelmiszer 57 százalékát.

Raúl Castro hivatalba lépése után egyik fő célja a mezőgazdasági termelés növelése volt, de ez több akadályba ütközött. Bár a kormány eddig összesen 1,6 millió hektár földet engedett át a gazdáknak 2008 októbere óta, a kis telekméretek és egyéb szigorítások nehezítették a termelést.

A farmerek szerint a nagyobb telekméret és a mezőgazdasági munkavállalók egyszerűbb feltételekkel történő alkalmazása mind a versenyképesebb élelmiszertermelést eredményezhetik.

A külkereskedelemért és beruházásokért felelős miniszter szerint a külföldi befektetések által a kubai áruk és szolgáltatások piaca is fellendülhet.

Kovács Bernadett

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »