A spanyol királyi pár is megy az idei Ibéramerikai Csúcsra

A néhány napon belül megrendezésre kerülő XXI. Ibéramerikai Csúcstalálkozóra minden előkészületi intézkedést megtettek, a helyszínt megtekintette Fernando Lugo paraguayi elnök is. Az állam- és kormányfők találkozóját, melyet első ízben tartanak ebben az országban, megtiszteli jelenlétével a spanyol királyi pár is.

Ezen a héten erősítette meg részvételi szándékát Felipe Calderón (Mexikó), Evo Morales (Bolívia), José Mujica (Uruguay), Sebastián Pińera (Chile), Juan Manuel Santos (Colombia), José Luis Rodríguez Zapatero (Spanyolország) és Aníbal Cavaco (Portugália) elnökök. Emellett jelen lesznek még a hondurasi, ecuadori, perui, dominikai és panamai vezetők is.

Cristina Fernández (Argentína), Dilma Rousseff (Brazília) és Daniel Ortega (Nicaragua) hivatalosan még nem erősítették meg, hogy ott lesznek-e október 28-29. között a Paraguayi Nemzeti Bank színháztermében.

A találkozón az állam- és kormányfőknek lehetőségük nyílik megosztani tapasztalataikat, terveiket saját országaik pénzügyi helyzetét tekintve, a strukturális válsággal kapcsolatban globális szinten. 

A csúcstalálkozó ideiglenes titkársága és a trojka (informális munkacsoport) országai – Argentína, Paraguay és Spanyolország – részvétüket fejezték ki a közép-amerikai országokban a viharos esőzések következtében meghalt áldozatok hozzátartozóinak.

Szita Zsuzsanna

Friss hírek