Hogyan feketítsük be az ellenzéket választások előtt

A mexikói elnök, Felipe Calderón úgy véli, hogy a legnagyobb ellenzéki párt néhány embere összejátszik a drogkartellekkel akkor, amikor az ország számos részére járványszerűen átterjedt az erőszak.

A feltételezés természetszerűen heves indulatokat váltott ki a meggyanúsított Intézményes Forradalmi Pártból (PRI) és feszültséget eredményez a párt és a kormány között. Ez azért lehet probléma, mert egyrészt egy ilyen kijelentés érzékenyen hathat az induló pártok és jelöltek erőviszonyára a jövőre esedékes mexikói elnökválasztás kampánya közepette. Másfelől viszont a kormányt erősítheti két okból is: azért, mert a szavazók már kezdenek kiábrándulni Calderónból a munkahelyteremtés elégtelensége és a kábítószer-elleni harccal összefüggésbe hozható erőszak elharapódzása miatt, és azért, mert az elnök teljesen logikus stratégiája az, hogy megbontson bármilyen ellene irányuló ellenzéki koalíciót, a saját esélyeit így növelve.

Calderón, akinek a kábítószer-ellenes harca 2006 óta idáig több mint 44 ezer emberéletet követelt úgy véli, hogy a PRI ezzel visszatér a „múlt egyezményeihez”, illetve „sokan vannak a PRI-től, akik úgy hiszik, hogy a múltbéli együttműködések működhetnek”, utalván a drogkartellekre, mint kedvezményezettekre. „Nem tudom, hogyan lehetne ezt megerősíteni, de ez a mentalitás sokakban megvan közülük.” – nyilatkozta a New York Times-nak adott interjújában. Emellett az interjúban az elnök megvédte eddigi munkásságát, és szükségesnek érzi a drogkartellekkel való további konfrontációt, mivel azok megosztottak és további erőszakért lesznek felelősek a jövőben is, amennyiben nem tesz a kormányzat semmit ellenük.

Ennek ellenére nem Calderón az első, aki ilyen vádakat fogalmaz meg a PRI-vel kapcsolatban. Kritikusok korábban is megbélyegezték drogkartellekkel való együttműködéssel a Mexikót több, mint hét évtizedig irányító pártot, amely közismerten több korrupt kormányt adott már az országnak.

A PRI részéről Humberto Moreira elmondta, hogy az egész csupán Calderón választási trükkje. „Ez a biztonságpolitika választási alkalmazása” – nyilatkozta az El Universal mexikói lapnak. Emellett elmondta, hogy „Fontos kimondani, hogy ki egyezkedett”.

A rágalmazás ellenére jelen állás szerint a PRI-nek nem igazán kell aggódnia, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a leginkább esélyes formációnak számít, így kilenc hónap múlva nagy valószínűséggel visszatérhet a hatalomba.

Tomik Ádám

Friss hírek