Liszt Ferenc-szobrot avattak Belgrádban

Újabb eseménnyel gazdagodott a Liszt Ferenc születésének bicentenáriuma alkalmából szervezett megemlékezések sora. A belgrádi Manjež parkban Chopin szobra mellett kapott helyet Gerő Katalin magyarországi szobrászművész alkotása. A Liszt Ferenc-mellszobor 15 000 euróba került és a Magyar Köztársaság Belgrádi Nagykövetségének ajándéka Szerbiának és Belgrád városának.

A bronzból készült, Lisztet ábrázoló szobor 170 centiméteres gránittalapzaton áll, amelynek felállítási költségeit a szerb főváros állta. Nikowitz Oszkár belgrádi magyar nagykövet és Vesna Marjanović, Belgrád képviselő-testületének kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa leplezte le.

– Liszt opusa nem csak Európa ezen részének, hanem a világkultúrának a része is és a szobor megtisztelő Belgrád számára. Nem beszélve arról, hogy a Zeneakadémiával szemben kapott méltó helyet, hiszen itt olyan fiatal zongoristák találkoznak vele, akik műveit játsszák, és akiknek példaképük – mondta Vesna Marjanović. A mellszobor talapzatát Zoran Ivanović belgrádi szobrászművész készítette, akinek nevéhez több belgrádi köztéri szobor megalkotása is fűződik.Liszt Ferenc mellszobra néhány méterre kapott helyet a lengyel zeneszerző, Chopin szobrától. Mint megtudtuk, éppen kettejük barátsága ihlette meg a magyarországi szobrászművészt is alkotásában, és abból az időszakból mintázta a szobrot.

– Nagyon sok fénykép készült róla már egészen fiatal korában, a dagerrotípia felfedezésétől kezdve, ami 1838/39-re tehető. Tehát ettől az időszaktól kezdve hiteles ábrázolások állnak a rendelkezésünkre az arcáról, ami nagyon fontos. Tehát én nem a festményeket vagy szobrokat vettem alapul, hiszen azok alkotás közben már egyfajta szűrőn mennek át, hanem azokat a fényképeket, amik őt autentikusan ábrázolják – nyilatkozta Gerő Katalin szobrászművész.

A szoboravatón Nikowitz Oszkár elmondta, a zeneszerző születésnapjának 200. évfordulóján ez az utolsó előtti állomás, ami után még egy koncertet szerveznek. Lisztnek Szerbiában is kultusza van, ismerik és szeretik műveit, vele kapcsolatban nincs előítélet, csak pozitív vélemények vannak, mondta a magyar nagykövet.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek