Nem kell választásokat nyerni a kormányalakításhoz

Egy hónapos huzavona után Andris Berzins lett köztársasági elnök ismét Valdis Dombrovskis korábbi miniszterelnököt kérte fel a kormányalakításra, egy várhatóan három párti koalíció élén. A döntés azért érdekes, mert a gyenge többségen alapuló koalícióból minden jel szerint kihagynák a szeptemberi előrehozott választásokon a legtöbb szavazatot szerző pártot, a Harmónia Központot. De vajon lesz-e kellő parlamenti támogatottság?

Mint arról már írtunk, szeptember 17-én Lettországban előrehozott választásokat tartottak, miután a lakosság 95 százaléka a parlament (Saeima) feloszlatása mellett szavazott. Mindezt a korábbi köztársasági elnök, Valdis Zatlers rendelte el, miután a politikai korrupció ellen küzdő indítványa csúfosan megbukott. Zatlers ezzel ellehetetlenítette saját újraválasztását és szeptemberben már a parlamentbe kerülésért küzdött.

Hosszú tárgyalások után létrejött a megegyezés a Zatlers Reformpártja (ZRP), a Dombrovskis

vezette Egység és a jobboldali Nemzeti Szövetség között. Az elhúzódó egyezkedésnek két állandó pontja volt. Egyrészt a választásokon győztes, a lakosság harmadát kitevő orosz kisebbség képviseletét ellátó Harmónia Központ nyílt megkerülése, másrészt pedig Dombrovskis személye, mint a kormányfői pozíció várományosa. A még mindig csak 40 éves politikus 2009 márciusában került a miniszterelnöki székbe elődje lemondása után. A nevéhez kötik a talán világszerte példátlan megszorító csomag elfogadását, mely azóta növekedési pályára állította a 2008-ban még negyedével zsugorodó lett gazdaságot. A munkanélküliség továbbra is rendkívül magas, a bérszínvonal drasztikusan csökkent, az ország viszont úgy tűnik, képes lesz visszafizetni a 7,5 milliárd eurós mentőcsomag következő részletét. A lettek 2010-ben Dombrovskis újraválasztásával jelezték, hajlandóak az áldozatvállalásra. A kormányfőre így azóta mindenki technokrata vezetőként tekint, aki képes lehet kivezetni Lettországot a válságból.

A megálmodott terv azonban a múlt heti első parlamenti ülésen megbicsaklani látszott, miután hat képviselő kilépett a ZRP frakciójából, vagyis veszélybe került a formálódó koalíció szűk többsége. Riga utcáin tüntetések kezdődtek és egyre többen követelték a nagykoalíció létrehozását. Andris Berzins végül Dombrovskis-t kérte fel a kormányalakításra, ezzel maga is elzárkózva a Harmónia Központ bevonásának lehetőségétől. A köztársasági elnök az együttműködés kiszélesítését javasolta a Zöldek és Farmerek pártjának bevonásával. Ezt a tervet azonban Zatlers kizárta, mondván, nem hajlandó együttműködni a vagyonukat kétes üzelmekből szerző oligarchákkal.

Valahogyan azonban muszáj lesz további parlamenti szavazatokat szerezni, melyre a köztársasági elnök elképzelése szerint a legmegfelelőbb megoldást egy mindenki által elfogadható, párton kívüliek bevonásával kialakított szakértői kabinet jelentené. Ennek vezetésére pedig a korábbi kormányfőt tartja a legalkalmasabbnak, véleménye szerint a jelenlegi helyzetben ugyanis tapasztalt szakemberekre és politikusokra van szükség az ország irányításához.

A döntés azért is sürgős, mert vészesen közeledik mind a 2012-es költségvetés elfogadásának, mind pedig a hatalmas lett hitel törlesztésének határideje. Sok idő nem maradt a taktikázásra, a Saeima a tervek szerint október 25-én szavaz az új kormányról. Feltéve, hogy lesz miről.

Csicsai Máté

Friss hírek