Kijavítják Szlovéniában a magyarul helytelenül írt táblákat

Kijavítják Szlovéniában a magyarul helytelen feliratot tartalmazó mintegy 50 közlekedési táblát – közölte Patrik Vlacic közlekedési miniszter a muravidéki magyarok parlamenti képviselőjével.

A miniszter a hét elején levélben tájékoztatta Göncz Lászlót, a szlovéniai magyarság képviselőjét arról, hogy az autópályákon, országutakon álló útjelző táblák és a települések végén lévő helységnév-táblák magyar feliratainak kijavítására utasította a táblákat kezelő vállalatot.

Göncz László pénteken az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy korábbi, fotókkal alátámasztott és a helyes írásmódot is közlő kérésére az utóbbi hónapokban néhány tábla feliratát már kijavították, és több esetben pótolták a hiányzó magyar feliratot, a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően. Ugyanakkor mintegy 50 táblát át kell még írni a magyarok és szlovénok által vegyesen lakott kelet-szlovéniai Muravidéken.

Göncz László először 2009-ben kezdeményezte a szlovén közlekedési miniszternél, hogy a nemzetiségi szempontból vegyesen lakott területen lévő, állami hatáskörbe tartozó közutakon és autópálya-szakaszokon javítsák és egészítsék ki a földrajzi jelzések kétnyelvű feliratait, úgy, hogy azok megfeleljenek a magyar nyelv helyesírási szabályainak.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »