A darfúri lázadók készen állnak egy újabb háborúra

A legjelentősebb darfúri milícia, az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (Justice and Equality Movement, JEM) azt követeli, hogy Khartúm vegyen részt a 2011 júliusában aláírt Darfúri Békemegállapodást felülvizsgáló, október végi washingtoni békekonferencián. Ezt azonban Omar Bashir szudáni elnök és kormányzata egyelőre visszautasította, ami könnyen a harcok kiújulásához vezethet.

A JEM Londonban állomásozó külügyi biztosa a CNN-nek küldött emailjében kijelentette: ők a békés rendezés hívei, de amennyiben a szudáni kormány nem hajlandó tárgyalni, készek a fegyveres konfliktusra. Ugyanis a JEM vezetője, Khalil Ibrahim nem rég tért vissza líbiai száműzetéséből és elkezdte újraszervezni a csoport katonai rendszerét, valamint azon dolgozik, hogy koalíciót hozzon létre a mozgalom és a többi fegyveres szervezet, köztük a másik jelentős csoport, a Szudáni Felszabadítási Mozgalom (Sudan Liberation Movement, SLM) között.

A JEM Szudán legjobban felfegyverzett lázadó csoportja, a szudáni államtitkár, Amin Hassan Omar mégsem hisz a fenyegetésnek. „Úgy gondoljuk, nincs elegendő kapacitásuk vagy erejük. Ez olyan lenne, mintha öngyilkosságot követnének el. Terroristaként tekintenének rájuk” – jelentette ki Omar.

A darfúri konfliktus Szudán keleti, majd Csád nyugati részén tomboló háború volt 2003 és 2008 között. A khartúmi kormány és a kormányellenes csoportok harcain kívül etnikai, arab és nem-arab ellentét, valamint a vízhiány által előidézett, a termőföldért folyó csatározások is kiegészítették. A harcokban 400 ezer ember halt meg és 2 millóan menekültek el vagy váltak hajléktalanná. A harcok ugyan három éve enyhültek, azonban általános béke a mai napig nincs, aminek az egyik oka, hogy a legerősebb kormányellenes csoport, a JEM és a khartúmi kormány képtelen volt a mai napig átfogó megállapodást kötni.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »