Jóval kisebb növekedést jósol Romániának az EBRD

2,7 százalékponttal 1,1 százalékosra csökkentette az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank a román gazdaság 2012-es növekedési kilátását. Hasonlóan jelentős, 3 százalékpontos módosítást csak Szlovákia esetében eszközölt az EBRD, amely júliusban még 3,8 százalékos GDP-arányos növekedést becsült Romániának.

2011-re az európai bank másfél százalékos növekedést jósol Romániának, miután 0,4 százalékponttal csökkentette ezt az előrejelzését is. Az EBRD az eurózóna adósságválságának elhúzódása miatt csökkentette a fejlődő Európa növekedési kilátásait, leginkább a Romániáét, Albániáét és Szerbiáét. Magyarországét 1,7 százalékponttal egy százalékra csökkentette 2012-re.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai delegációjának vezetője, Jeffrey Franks szeptember végén megszellőztette, hogy az IMF is módosítani fogja romániai előrejelzését a jövő évre körülbelül 2 százalékosra, ami szinte a fele a jelenleg még hivatalos becslésének.

Idén a hatóságok másfél százalékos növekedéssel számolnak. Emil Boc kormányfő ma kijelentette, annak kockázata, hogy Románia jövőre recesszióba süllyedjen, nem múlt el. Épp ezért újabb intézkedésekre van szükség, mint például magánmenedzserek kinevezése az állami vállalatok élére, csak az indokolható beruházások folytatása. Hangsúlyozta, a kormány csak annyit költhet, amennyi a bevétel, a hiteleket pedig a befektetésekre kell szánni.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek