Jemeni légicsapások – fokozódó erőszak a fővárosban

A pénteki légicsapások és a fővárosban kirobbanó harcok következtében kezd egyre inkább elmérgesedni a helyzet Jemenben és különösképpen a fővárosban, Szanaaban. Az elnök nem hajlandó a lemondásra, amit pedig a kormányellenes tüntetők egyre határozottabban követelnek. Eközben a háttérben az amerikaiak pilóta nélküli gépekkel próbálják likvidálni a terroristákat, több-kevesebb sikerrel.

Feltehetőleg amerikai robotrepülőgépek által végrehajtott támadásokban halt meg legalább kilenc ember Jemen déli részén. Az áldozatok között volt egy idősebb al-Kaida-tag és egy amerikai állampolgár is, akinek apja, Anvar al Avlaki, aki a néhány héttel ezelőtti légicsapásban vesztette életét – tájékoztattak a helyi sajtójelentések.


A helyzet Szanaaban is rosszabbra fordult, ahol legalább tizenkét kormányellenes tüntető vesztette életét a biztonsági erők által a Külügyminisztérium épülete mellett, valamint ennek utóhangjaként négy civilt öltek meg a repülőtér mellett kirobbant fegyveres harcban.A Szanaaban folytatott harcok a leghalálosabbaknak számítanak azóta, hogy Ali Abdullah Száleh visszatért az országba a múlt hónapban. Sokak szerint a helyzet eszkalálódása a növekvő politikai feszültséggel jár együtt, mely az ENSZ Biztonsági Tanácsának a következő hetekben várható nyilatkozatát övezi.

Jemenben már hónapok óta zűrzavar van, a tiltakozók a 33 éve regnáló elnök távozását követelik, az utcák tele vannak, és sorra jelennek meg a rivális politikai erők. A hatalmas tömegek, a nemzetközi nyomás és a sorozatos merényletkísérletek ellenére Szálehnek eszébe sem jutott a lemondás.Különböző militáns iszlamista csoportok, köztük az al-Kaida jemeni ága, persze kihasználják a káoszt, így már ki is terjesztették ellenőrzésüket Shabwa és Abyan tartományra.

Sokan vitatták az Egyesült Államok lépését, mikor múlt hónapban egyik robotrepülőgépük végzett Anvar al-Avlakival. A bírálok fő érve, hogy Avlaki amerikai állampolgár volt és mégis mindenféle tárgyalás nélkül megölték. A legtöbben mégis jogosnak, ha nem is jogszerűnek tartják a dolgot, hiszen az al-Kaida „főpapjának” tartott férfi fontos szerepet vállalt a szervezetben és részt vett az amerikaiak ellen intézett merényletek kitervelésében, így halála sok emberéletet menthetett meg.

Még meg nem erősített hírek szerint péntek este likvidálták Avlaki fiát is, ő már a harmadi amerikai állampolgár, aki „hazai” dronetámadás következtében veszti életét. A második az al-Kaida online felületének szerkesztője, Samir Khan volt. Az ellene indított támadás egy teljesen új, titkos CIA bázisról indult az Arab-félszigetről.

A jemeni hatóságok közölték, hogy péntek este történt két egyéb légitámadás is Shabwa tartományban, melyek során meghalt Ibrahim al-Banna, az al-Kaida „médiaosztályának” egyiptomi származású vezetője. Ezekben a bombázásokban hat ember sérült meg a hírügynökségek jelentései szerint.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a légicsapásokot nem az amerikaiak, hanem jemeni erők hajtották végre. „Ez pedig a jemeni kormány terrorizmus elleni fellépésnek része, melyben együttműködünk a nemzetközi közösséggel” – olvasható a minisztérium weboldalán. Helyi riportokban ennek ellenére az olvasható, hogy a szemtanúk amerikai robotrepülőgépeket láttak, melyek végeztek kilenc emberrel.

A légitámadások száma azóta nőtt meg jelentősen az arab országban, mióta a kormány több terület felett elvesztette elllenőrzését és ezeken a helyeken végképp nem tudják garantálni az állam erőszakmonopóliumát. Az Egyesült Államok eddig nem erősítette meg a pilóta nélküli repülők jemeni bevetését és a pénteki csapásokat sem kommentálta.Az Avlaki-család elmondta, hogy a néhány hete kiiktatott terrorista fia valóban életét vesztette a támadásban, és emelett két másik családtag is. Róluk nem tudni egyelőre, hogy volt-e közük a terrorszervezethez.

Eközben a fővárosban két harc is zajlott. Szombat reggel a kormányellenes tüntetők rendeztek kieső területen egy nagy felvonulást, melyet a márciusban az ellenzékhez átállt Ali Mohsin al-Ahmar vezérőrnagyhoz hű csapatok védtek.Szemtanúk szerint ezrek vonultak az utcán békésen, azonban mikor a Külügyminisztérium épületéhez értek, akkor egyszerre tüzet nyitottak rájuk az elnököt támogató katonák.A támadás rendkívül megnövelte a feszültséget a kormányhű, illetve a tüntetékőt pártoló erők között, és ez robbantotta ki a második összecsapást. A harcok véget vetettek a nem-hivatalos fegyverszünetnek, amit nemrég kötöttek a felek.

Bajnok Artur

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »