Egy MKP-Híd együttműködésre lenne szükség?

Somogyi Szilárd (SaS) és Vörös Péter (Híd) volt szombaton a Pátria rádió vitaműsorának vendége. A két politikus szót ejtett a kormányválság okairól és következményeiről, valamint a lehetséges kiutakról is.

Somogyi a kormányválság okait abban látta, hogy el kellett távolítani Iveta Radičovát a kormányból. „Nagyban a saját pártja is benne van ebben a történetben, kiváló alkalmat láttak rá, hogy elhitessék vele, a SaS képviselői az utolsó pillanatban meg fogják gondolni magukat. Két legyet ütöttek egy csapásra – a tisztességes, átlátható Radičovától megszabadultak, az SDKÚ-nak pedig az SaS növekvő népszerűsége is konkurenciát jelentett” – vélekedett a Szabadság és Szolidaritás képviselője.

Vörös Péter mindezt összeesküvés-elméletnek vélte. „Egy kormányt megbuktatni húsz másodperc kérdése, az SaS nem gondolta mi következik. Ez parlament, nem óvoda” – állította.  A politikus szerint az ország nehéz helyzetbe került, a koalíciónak egy feladata van még – az, hogy az országot a márciusi választásokig nyugalomban el tudja vezetni, a költségvetés pedig el legyen fogadva. „Az nem megoldás, hogy a hajó viharba kerül, néhány matróz úgy gondolja, beszáll a mentőcsónakba, de előbb léket üt a hajón” – jelentette ki.

A vita további része meglehetősen éles szóváltásokat is hozott. Somogyi szóvá tette, a Hídnak azért fájhat az SaS tette, mert Bugár Béla pártja nem tudta megvalósítani ugyanezt az elvi kiállást a kisebbségi nyelvhasználati törvény, vagy a kettős állampolgárság témájában. Vörös szerint nem ez a lényeg, a fenti témákban és más téren is előrelépés történt, viszont így Fico számára lehetőség nyílt a hatalomba való visszatérésre.

Közös lista?

Somogyi a következő választásokkal kapcsolatban kifejtette, kisebbségi magyarként úgy látja, a Hídnak és az MKP-nak közös listát kellene indítania – és erre fel is hívta a pártokat. „Mi a Híd részéről minden egyes kérdésről hajlandóak vagyunk tárgyalni, de csak egyetlen jelzést hallottam a választásokkal kapcsolatban a magyar televízióban Berényi József szájából, kijelentette, egyedül készülnek a választásokra” – válaszolt Vörös.  A Híd politikusa szerint megvan annak az esélye, hogy mindkét párt bejusson a parlamentbe. Vörös számon is kérte Somogyin, milyen jogon követeli ezt az SaS képviselőjeként – mire azt a választ kapta, hogy a liberális politikus a Híd képviselőinél nagyságrendekkel aktívabb volt a parlamenti felszólalások számát tekintve, ezekben az esetekben pedig a magyar témákra világított rá.

A jövőbeni választásokkal kapcsolatban Somogyi megjegyezte, lehet, hogy pártjának nem sikerül majd megismételnie azt az eredményt, amit tavaly júniusban elért, de csak így lehet a szavazókban megerősíteni azt a hitet, hogy az SaS kitart az elvei mellett. Vörös azt tartja fontosnak, hogy a Híd stabil és kiszámítható párt legyen, valamint elérjék, hogy Fico ne térhessen vissza a hatalomba.

bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »