Istenkáromlás miatt robbantak ki tüntetések Tuniszban

Zine el-Abidine ben Ali tavaszi elűzése után Tunisz belvárosában újra a könnygázé volt a főszerep. Alig egy héttel a választások előtt ugyanis a gumibotok mellett ezt is be kellett vetnie a tunéziai rendőrségnek azért, hogy feloszlassák a tömeget. A tüntetés főváros központjából, egy mecsetből indult ki egy pénteki ima után.

A hirtelen jött tüntetés oka, egy a Nesmaa TV-ben levetített animációs film volt – Persepolis, mely egy kislány életét meséli el, s az 1979-es iráni Iszlám Forradalom idején játszódik. A film 2007-ben a Cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját is. A történetben többször ábrázolásra kerül Allah, ezek az „istenkáromló” jelenetek váltották ki a vallásos tömeg heves ellenérzését. A film elleni felháborodást egy prédikáció szította tovább, mely szerint „ez egy komoly támadás a muszlim vallás hívei ellen”.

A TV csatorna vezetője, Nabil Karoui azonnal igyekezett bocsánatot kérni azoktól az emberektől, akiket megbántott a film vetítésével. „Elnézést kérek minden embertől, akit felzaklatott a film vetítése (…) Azt hiszem, hogy a rajzfilm sugárzása hiba volt. Nem állt szándékomba kikezdeni a vallási értékeket.” A film vetítése ellen több más tunéziai városban is történtek megmozdulások, úgymint Szousszéban, Monasztirban, Szidi Bouzidban és Bendzsában. A tüntetők a TV csatorna igazgatójának az otthona ellen is támadást indítottak. „Közel száz ember, főként az iszlám szunnita ágának különösen szigorú irányzatát, a szalafizmust követő hívek támadták meg a házamat, megpróbálták felgyújtani.” – mondta Karoui a Reuters hírügynökségnek.

Nem ezek az első iszlamista megmozdulások az országban. Június folyamán egy színházi előadás nyomán tört ki tiltakozás, míg múlt héten egy egyetemen történt incidens, mivel egy diák nem akarta eltakarni az arcát az iszlám vallásnak megfelelően. A zavargásokat bizonyos szervezetek elítélik, úgymint a Szabad Patrióta Unió vagy a Haladó Demokrata Párt és a véleménynyilvánítás elleni támadásoknak érzik. A megmozdulások egyre komolyabb hangsúlyt kapnak a választások közeledtével, mely október 23-án lesz esedékes. Az újonnan összeülő testületnek az ország alkotmányos alapjait kell lefektetnie, mely így hosszú távon kijelöli az utat az észak-afrikai ország számára.

Bartók László

Friss hírek