Az UNHCR korlátozza dadaabi tevkenységét

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége (UNHCR) bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti a nem létszükségletű tevékenységeit a kenyai-szomáliai határ mentén fekvő Dadaab menekülttáborban a megromlott biztonsági helyzet miatt. Egyre gyakoribbak ugyanis az emberrablások, legutóbb két spanyol orvost raboltak el feltehetőleg az al-Shabaab-hoz köthető milicisták. Bár a kenyai hatóságok megerősítették a fegyveres erőket a térségben és hajtóvadászatot indítottak az emberrablók ellen, az UNHCR állítása szerint nem kockáztathatja tovább munkatársai testi épségét.

Az még kérdéses, hogy a segélyszervezet mennyi időre függesztette fel tevékenységét, de az biztos, hogy amíg nem javul a biztonsági helyzet, a humanitárius missziók csak korlátozottan fognak tevékenykedni a táborban és környékén. Az alapvető szükségleteket továbbra is biztosítani tudják a már mintegy 460 ezer menekültnek, de újabbak fogadására már nincs lehetőség.

Az Afrikai Unió mélyen elítélte a humanitárius szervezetek és tagjaik ellen elkövetett cselekményeket és felszólította a terroristákat, hogy engedjenek mindenkit szabadon. Az UNHCR képviselői is megdöbbenésüket fejezték ki az eseményekkel kapcsolatban, ugyanis munkatársaik pártatlanok és fegyvertelenek, csak a helyiek életkörülményein szeretnének javítani, nem részesei a konfliktusoknak.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek