Halálos áldozatokkal járó esőzések Közép-Amerikában

Mostanra már több tucatra tehető az áldozatok száma Közép-Amerikában az egy hete tartó viharos esőzések következtében. A legutolsó kimutatások szerint 74-81 közötti azok száma, akik a természeti katasztrófa következtében meghaltak.

El Salvadorban a legsúlyosabb a helyzet, ahol az elnök, Mauricio Funes, vasárnap hajnalban bejelentette, hogy harminckét fő esett áldozatul a természeti csapásnak – az egyik legutóbbi áldozat egy 8 éves kislány – és több mint 20.000 embert kellett evakuálni.

Guatemalában 28-ra tehető a halottak száma, míg Hondurasban 12-en, Nicaraguaban legalább heten estek áldozatul. Costa Rica-ban a hatóságok eddig még nem tudnak halottakról.

A Vöröskereszt arról számolt be, hogy az esőzések következtében földcsuszamlások indultak meg három salvadori térségben, ahol a polgári védelem továbbra is azon munkálkodik, hogy kitelepítse a veszélyeztetett területeken élő több száz családot.

A Világbank már 25 millió dollárt biztosított a katasztrófa áldozatainak megsegítésére.

A salvadori meteorológiai szolgálat szerint a Csendes-óceán felől áramló nedves levegő további esőzéseket hozhat, különösen a Közép-Amerika part-menti és vulkanikus területei vannak továbbra is veszélyben.

Szita Zsuzsanna

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »

Kínának nem tetszik a NATO hozzáállása

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Arra szólították fel a NATO-t, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a kínai fenyegetést sulykoló elméletek népszerűsítésével.

Read More »