Fejlődnek az emirátusi és tádzsik kapcsolatok

Hamrohon Zafiri tádzsik külügyminiszter október 14-én hivatalos látogatáson vett részt Abu-Dhabi-ban, az Egyesült Arab Emirátusokban, ahol tárgyalást folytatott az emirátusi kollégájával, tudósított a tádzsik pressa.tj. A megbeszélések kiterjedtek a kétoldalú kapcsolatokra, a hivatalos látogatások szervezésére, a két főváros közötti légi járat szükségességére, a Tádzsik Köztársaság csatlakozására a Világkereskedelmi Szervezethez, valamint a regionális együttműködésre és egyéb közös érdeket érintő nemzetközi kérdésekre.

„A találkozó résztvevői kitértek az afganisztáni helyzetre és a béketeremtés folyamatára. Ennek kapcsán érintették a regionális biztonság kérdéseit is. Zarifi emlékeztetett a 2012 márciusában Dusanbéban rendezendő, országa számára kiemelt érdekeltséggel bíró, afganisztáni vonatkozású Regionális gazdasági együttműködési konferencia fontosságára, amelyen az Egyesült Arab Emirátusok képviselőinek és részt kell venniük véleménye szerint” – áll a tádzsik külügyminisztérium nyilatkozatában.

A tárgyalófelek hangsúlyozták az Abu-Dhabi-ban található tádzsik diplomáciai képviselet tevékenységének aktivizálódását, és egyet értettek abban, hogy az Emirátusoknak követséget kell nyitnia a közép-ázsiai államban.

Tóth I. Dávid

Friss hírek