Kirgizisztán egységéért indul a választásokon

Almazbek Atambajev, jelenlegi miniszterelnök és a Szociáldemokrata párt elnöke, a közelgő kirgizisztáni elnökválasztás egyik jelöltje október 14-én egy lakossági fórumon vett részt. A választók kérdéseire válaszolva röviden összefoglalta főbb programpontjait és nézeteit az ország jövőjéről. „Kirgizisztán egységéért indulok a választásokon” – fogalmazott Atambajev.

Véleménye szerint ugyanis vannak olyanok, akik az ország megosztására törekednek. Kifejtette, hogy egy független és erős Kirgizisztánt akarnak létrehozni. Atambajev megkérte a választásra jogosultakat, hogy minél többen járuljanak az urnákhoz, hogy egy jobb országgá tegyék a közép-ázsiai államot, melynek kapcsán megerősítette, hogy a választás tiszta lesz.

Programpontjai közé tartozik Kirgizisztán tranzitországgá tétele a Kínából induló és az országon átvezető, jelenleg építés alatt álló vasútvonalaknak köszönhetően, egyéb infrastrukturális fejlesztések és az ásványkincsek bevételeinek az ország fejlesztésére való fordítása. A munkanélküliség csökkentésére a befektetők vonzása a megoldás, amit az Oroszország, Belarusz és Kazahsztán alkotta vámunióhoz való csatlakozás nagyban elősegíthet.

Az ideiglenes elnöki posztot Roza Otunbajeva tölti be a 2010. áprilisi forradalom sikere, vagyis az előző elnök, Kurmanbek Bakijev elűzése óta, aki Belaruszba menekült, és bár először lemondott hatalmáról, később visszavonta ezt a nyilatkozatát. Bakijev Moszkvát vádolta meg a hatalma elleni felkelések szításával, amit azzal magyarázta, hogy meghosszabbította USA számára a Manasz légitámaszpont bérleti szerződését. A hatalomváltás és a politikai káosz felszámolásának céljával rendezett választásokra október 30-án kerül sor.

Tóth I. Dávid

Friss hírek