Gazdaságélénkítés autóexporttal

Mexikóban az elmúlt két év során folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az ipari tevékenység mértéke. Fő exportőrük, az USA egyre kisebb keresletet jelent. 2011 augusztusa fekete hónap a mexikói szekunder szektor történelmében, hiszen a termelés 1,08 százalékkal csökkent, amelyre eddig nem volt precedens. Ez az érték a mexikói Földrajzi és Statisztikai Intézet elemzőinek becslését 0,15 százalékkal múlta alul.

A legutóbbi jelentős visszaesést 2009 augusztusában regisztrálták: a 0,22 százalékos gyengüléssel, a feldolgozóipar 1,46 százalékos visszaesést produkált, melynek következtében nagymértékű függés alakult ki északi szomszédjukkal, az USA-val. Az ipari tevékenység lanyhulása a szakértők szerint tartós lesz, évközben várhatóan 3,1 százalékkal zuhan tovább.

Ez a szektor magába foglalja az elektronika- és az autóipart egyaránt, ami azonban idén szeptemberben újra fellendülésnek indult. A rekord mennyiségű eladások száma Latin-Amerika területén ellensúlyozza az amerikai kereslet hiányát.

rA mexikói export 1,5 százalékkal emelkedett az USA területére, míg latin szomszédjaikkal ennek ötvenháromszorosa, 79,5 százalékos növekedés valósult meg. Egy hónappal ezelőtt a külkereskedelmi mérleg 14,2 százalékkal emelkedett, melyen az Európai Unió tovább javíthat, amennyiben beváltja Mexikó reményeit és a második legfontosabb kereskedelmi partnerévé lép elő.

Vandlik Mária

Felkapott hírek

Friss hírek

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »

Kínának nem tetszik a NATO hozzáállása

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Arra szólították fel a NATO-t, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a kínai fenyegetést sulykoló elméletek népszerűsítésével.

Read More »