Új alkotmány 90 nap alatt?

Michael Sata, Zambia nemrégiben megválasztott elnöke a minap kijelentette a parlamentben, hogy a kormány megbízott egy bizottságot azzal, hogy 90 napon belül készítse el az ország új alkotmányának tervezetét. Ezzel egy nagyon fontos választási ígéretének tett eleget az elnök, hiszen még a kampány során elkötelezte magát egy demokratikus és dinamikusan fejlődő Zambia mellett.

Az alkotmányos átalakulás mellett elkezdődött a gazdasági szféra újraszabályozása is. Sata parlamenti beszédében kijelentette, hogy ezentúl is támogatni fogják a külföldiek befektetéseit Zambiában, de csak akkor, ha az így nyert profitból a zambiai polgárok is részesülnek. Az új szabályozás eléggé érzékenyen érintette az országban tevékenykedő külföldi, főleg kínai cégeket, amelyek azonban hajlandóak konzultálni a kormánnyal. Zambia rendkívül gazdag ásványkincsekben, a népesség nagy része mégis mélyszegénységben él, mert a bányászatból származó jövedelmek jórészt kimennek az országból.

Az eddigi reformkezdeményezések alapján megdőlni látszik az a vád Satával szemben, hogy populista és csak azért ígért sokat a választásokon, hogy hatalomra kerülhessen. Sata támogatói elsősorban a városi értelmiség és a fiatalabb generációk, akik mindenben támogatják az elnök elképzeléseit.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek