Fico nem akarja vezetni az ideiglenes szlovák kormányt

Robert Fico sajtótájékoztatón kijelentette, az előrehozott választásokig semmilyen kormányt nem kíván támogatni, sem alakítani.

Úgy gondolja, hogy az Ivan Gašparovič által említett szakértői kormány kivitelezése lehetetlen. A következő lehetőség, hogy az államfő megbízza Iveta Radičovát, hogy vezesse a kormányt a márciusi választásokig, de az SaS miniszterei nélkül. Harmadik megoldásként kormány alakulhat az eddigi koalíciós négyesből is.

Fico úgy gondolja, hogy politikailag a legtisztább megoldás Radičová megbízása márciusig, mégpedig az SaS-es miniszterek nélkül. Egy ilyen formációnak ugyanis nem kell szerinte kiállnia a parlament elé, és bizalmi szavazást kérni, valamint a kormányprogram elfogadását.Fico kijelentette, nem áll érdekükben semmiféle rekonstruált kormányba belépni, sem más módon részt venni a kormány kialakításában a márciusi előrehozott választásokig.

Elmondta azt is, hogy márciusig egy meghatározó ellenzéki párt akar maradni, és nem akar felelősséget vállalni a jelenlegi állapotért. „A mi érdekünk a stabil kormányzás, mégpedig a parlamenti választások alapján” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a káosz bizonytalanságot jelent, amit pedig az eddigi kormánykoalíció okozott annak érdekében, hogy meg tudja tartani parlamenti többségét.

„Sajnálatos, hogy ilyen állapot állt elő 15 hónappal a választások után, ami arról tesz tanúbizonyságot, milyen színvonalat kínáltak 2010 júliusában” – jegyezte meg Fico. Ugyanakkor meg van róla győződve, hogy hétfőn a többi párt vezetőivel megegyezésre jutnak.

paraméter.sk/ SITA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »