A horvátok nem felejtik Gotovinát

A horvátok ezúttal sem hazudtolták meg önmagukat, s hatalmas transzparensekkel, égő fáklyák fénye mellett emlékeztek meg az általuk hősként tisztelt, ugyanakkor a Hágában háborús bűnökért első fokon 24 évnyi börtönre ítélt tábornok, Ante Gotovina születésnapjáról.

Az egykori katonai vezetőt szimpatizánsok tömege és veterán szervezetek képviselői méltatták, majd az esemény egyik szervezője a sajtónak nyilatkozva annak a reményének adott hangot, hogy a következő évfordulón már családja körében köszönthetik a tábornokot.

Az eset érdekességét csak tovább növeli, hogy annak a Kninnek a jelenlegi polgármestere is köszöntötte a bebörtönzött Gotovinát, mely város civil lakosságának tüzérség általi lövetése az egyik fő vádpont volt a hágai ügyészek kezében.

Gotovina nimbusza nem kopik

Ante Gotovina népszerűsége látszólag továbbra is törhetetlen a délszláv államban. Olyannyira, hogy a Hágában született verdikt ellenére nincs olyan politikai tömörülés az országban, mely elítélte volna a honvédő háborúban véghezvitt cselekedeteiért. Sőt, a jelenlegi kormányzat nyíltan felvállalja a tábornok védelmét, s az elsőfokú ítéletet követően sietve igyekeztek a legsikeresebb nemzetközi jogászokat Gotovina mögé állítani.

Egyelőre azt sem lehet kizárni, hogy a közelgő parlamenti választások kapcsán lesz olyan politikai erő, mely élni kíván a horvátok szemében hősként tisztelt egykori idegenlégiós népszerűségével. Főleg annak tudatában, hogy Horvátországban az utóbbi hónapokban alig csökkent a még el nem kötelezett választók igen magas aránya. Így az sem elképzelhetetlen, hogy ezúttal ugyan más formában, de Ante Gotovina személye a délszláv háborúk után ismét befolyásolhatná a horvát nemzet jövőjét.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek