Népszámlálás Szerbiában: szabálytalanságok és erős bírálat

Még néhány nap és véget ér a 2011-es szerbiai népszámlálás. A népszámlálóbiztosoknak 15 napjuk volt összesen, hogy körzetükben, átlagosan 80 személy adatait összeírják. Az eredmények november derekára várhatóak. A népszámlálás előrehaladtával tovább szaporodtak a szabálytalanságok. Nagyjából minden községből, ahol főként magyarok és más kisebbségek élnek, szabálytalanságokról érkeztek bejelentések a nemzeti, vallási és anyanyelvi kérdésekkel kapcsolatosan. Ezen felül még román és magyar bírálat is érte Szerbiát a népszámlálás kapcsán, mindkét részről fölmerült, hogy megakadályozzák a szerb európai uniós csatlakozást az országban élő kisebbségeket érő hátrányos megkülönböztetés miatt.

A Vajdaság Ma délvidéki hírportál értesülései szerint rendszeresek a szabálytalanságok a Szerbiában zajló népszámláláson, főleg Vajdaság magyarok és más kisebbségek által lakott településein. A szabálytalanságok a nemzeti, vallási és anyanyelvi hovatartozásról szóló kérdésekkel kapcsolatosan merülnek fel.

Az egyik újvidéki magyar család csak azt követően tudta elérni a családtagok neveinek pontos feltüntetését a kérdőíven, hogy feljelentést tettek a Népszámláló Bizottságnál. A család azt kifogásolta, hogy a népszámláló biztos kizárólag cirill betűkkel volt hajlandó kitölteni mind a kérdőívet. Amellett, hogy néhány helyen a népszámlálóbiztos nem akart eleget tenni a jogos követelésnek, hogy a cirill betűs űrlapokat latin betűs írásmóddal töltsék ki, előfordult, hogy az összeíró biztos kihasználva az idős személy figyelmetlenségét, ceruzával kezdte tölteni a nemzetiségi hovatartozásra vonatkozó kérdést azzal az ürüggyel, hogy majd utólag otthon kitölti.

Az Újvidékhez tartozó, magyarok által is lakott Tiszakálmánfalván előfordult, hogy a kérdező biztosok megpróbálták lebeszélni az illetőt a nemzetiségi hovatartozás megvallásáról. A Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki városi szervezete a lakossági bejelentések alapján, feljelentést tett a helyi népszámláló bizottságnál. A szabálytanul kitöltött kérdőívek helyett újakat töltenek ki, immár a lecseréltek helyébe lépő népszámlálóbiztosok.

A Magyar Nemzeti Tanács illetékes tanácsosa a napokban elmondta, a legtöbb bejelentés Szabadkáról érkezett. Ebből persze senkinek sem szabad messze menő következtetéseket levonnia, hiszen ez az a terület, ahol a legtöbb magyar él, ugyanakkor itt tudnak közvetlenül az MNT-hez fordulni a panaszosok. Azon polgárok esetében, akiknek a kérdőívét rosszul töltötték ki a biztosok, utólagos ellenőrzést tartanak az összeíró bizottságokon belül. Ha valamelyik kérdőív nem megfelelő, akkor azt ismét kitöltetik. Az MNT végig kapcsolatban van a megfigyelőivel, valamint az összeíró bizottságokkal, és eddig egyetlen olyan bejelentés sem érkezett, amelynek függvényében valamelyik magasabb intézményhez kellene fordulni – jegyezte meg az MNT hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosa.

A Magyar Nemzeti Tanács még nem akart végleges következtetéseket levonni, hogy mennyire elégedettek a népszámlálás folyamatával, hiszen még pár nap van hátra, de megvallásuk szerint, nagyjából olyan problémák merültek fel, amire számítottak is, ezért ezek kapcsán időben tudtak reagálni.

Román népszámlálási bírálat

Román részről Viorel Badea demokrata-liberális párti (PDL) szenátor bírálta kedden élesen Belgrádot. A kormánypárti honatya leszögezte: a román parlament egyértelműen ellenzi Szerbia uniós csatlakozását, ha az ott élő román közösség nem részesül európai bánásmódban. Badea konkrétan azt rója fel a szerb hatóságoknak, hogy a jelenleg zajló népszámlálás során a helyi románok szerint a népszámlálóbiztosok nyomást gyakorolnak az ott élőkre, arra próbálva rávenni őket, hogy ne vallják magukat románnak vagy vlahnak.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek