Több székelyföldi üdülőhelyből lett fürdőváros

Tíz romániai – köztük több székelyföldi – üdülő- és kezelőközpont kapott fürdővárosi rangot – jelentette be Bukarestben a román egészségügyi minisztérium.

A tárcához tartozó Országos Rehabilitációs, Orvosfizikai és Balneoklimatológiai Intézet szakértőinek értékelése és a helyi önkormányzatok kérése nyomán a román kormány határozatot hozott arról, hogy Félixfürdő, Herkulesfürdő, Kovászna, Szováta, valamint Amara, Calimanesti-Caciulata, Govora, Olanesti-fürdő, Techirghiol és Vízakna kapja meg a balneoklimatológiai központ minősítést.

Az említett települések mindegyikének környezete hatással van az egészségre, tehát ezek mindegyikében biztosítható terápiás, rehabilitációs vagy megelőző gyógykúra bizonyos bántalmakra. Gyógyfürdőkben kezelhetők az ideg- és bőrbántalmak, a nőgyógyászati, endokrin, anyagcsere- és táplálkozással kapcsolatos betegségek, illetve a mozgásszervi, degeneratív, reumatikus bántalmak, valamint a légző- vagy emésztőszervi, szív- és érrendszeri problémák. A leggyakrabban felhasznált terápiás hatású adottságokkal az ásvány- és hévizek, gyógyhatású iszapok, mofetták rendelkeznek, egyes betegségek orvoslását pedig elősegíti a kímélő mikroklíma.

Péter Ferenc, Szováta polgármestere a Krónika című napilapnak hangsúlyozta: a város eddig is fürdőhely volt, és ezentúl is az lesz, valójában törvényesítették eddigi státusát. Az elöljáró szerint a minősítésnek akkor lesz valós jelentősége, ha a román parlament elfogadja az idegenforgalmi törvényt, és ezek a városok különböző kedvezményeket kapnak.

Lőrincz Zsigmond, Kovászna polgármestere a Háromszék című napilapnak elmondta: a minősítést segítette az Európai Unió azon törekvése, hogy a gyógyítás helyett a betegségek megelőzésére helyezzék a hangsúlyt. Az elöljáró szerint a magyarországi Széchenyi-terv mintájára a turisztikai fejlesztési stratégiát véghez kell vinni, függetlenül a hatalmon levő kormány politikai színezetétől. Öt év alatt Kovásznán valóban működő iparággá kell fejlődnie a turizmusnak, amely a munkavállalási lehetőségeket is bővítené – hangsúlyozta a polgármester.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »