Visszaveti a svájci turizmust az erős frank

Az erős svájci frank hatására érezhetően visszaesett a beutazó turizmus Svájcban, és a vendégösszetétel is jelentősen megváltozott – mondta a Schweiz Tourismus Ausztriáért és Magyarországért felelős vezetője pénteken Budapesten, az új téli katalógust bemutató sajtótájékoztatón. A magyarországi relációból Urs Weber az eddiginél kisebb növekedésre számít.

Urs Weber elmondta: a vendégek 50 százalékát jelenleg a belső forgalom adja, az eurózónát, a font- és dollárelszámolású területeket illetően is érezhető a visszaesés.Bár a magyar relációból augusztusban visszaesés volt tapasztalható, az év eddig eltelt részében nőtt a forgalom, s a tavalyi 89 ezer vendégéjszakával szemben az idei évre 90 ezret várnak. „Küzdünk a kedvezőtlen forint/svájci frank árfolyammal” – mondta Urs Weber. Hozzátette: a magyar piac kicsi, de eddig szépen bővült, 2003 óta 60 százalékkal növekedett, ám a következő években gyengébb növekedésre számítanak.

A régiós vezető az MTI kérdésére elmondta: nem számítanak a turisztikai eredmények javulására az év hátralévő részében sem, sőt ellenkező tendenciából indulnak ki. Most kétszeresen is negatív hatásokkal kell számolni, nemcsak a beutazók számára nagyon drága Svájc, hanem, mivel a svájciak számára a külföldi utazás olcsóbb, várhatóan a belföldi vendégéjszakák száma is csökkenni fog.

„Miután az államháztartási számok elég stabilak, abból indulunk ki, hogy az elkövetkezendő két-három évben még ilyen erős marad a frank” – mondta Urs Weber az MTI-nek. „Azzal kell kiegyeznünk, hogy drága termék vagyunk, sőt nagyon drága” – jegyezte meg. Hozzátette: soha nem is lesznek olcsók, inkább tartják az árat, viszont sokkal bővebb és ötletesebb ajánlatokkal állnak elő, és akkor a hosszabb távú siker is biztosított. A minőségre törekvés, a kreativitás és a vendégszeretet hosszú távon kifizetődő lesz – mondta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy nemcsak a legfelső szegmensben, hanem az ifjúsági, a családos és olcsó kategóriában is vannak ajánlataik, s ezeket a vendégeket ugyanolyan szívesen látják. Nem szabad elfelejteni, hogy a hátizsákos fiatalok később jól kereső felnőttekké válnak – mutatott rá. 

A pénteken bemutatott új téli katalógus 90 oldalon mutatja be a 2011/2012-es téli szezon kiemelkedő ajánlatait. Az idén télen is számos érdekes program várja a Svájcba látogatókat, így lesz karácsonyi vásár 1.900 méterrel a tengerszint felett, Mikulás világbajnokság vagy például boszorkányverseny is.

A pályák tengerszint feletti magasságáról, a felvonók, liftek számáról, a lesikló-, futó- és szánkópályák valamint a hótalpas túrára alkalmas ösvények hosszáról praktikus áttekintő táblázatokból lehet tájékozódni. Valamennyi témához webkódot rendeltek, amelyet a www.MySwitzerland.com keresőmezőjébe beírva gyors online információszerzésre nyílik lehetőség az aktuális hóhelyzetről vagy a kiválasztott szálláshellyel kapcsolatban.

MTI

Friss hírek